nju delhi
Foto: EPA-EFE/HARISH TYAGI

Kvalitet vazduha u indijskoj prestonici već nedeljama je alarmatno loš. Vrhovni sud Indije pozvao je na zatvaranje zbog zagađenja u Nju Delhiju, kako bi zaštitio građane od toksičnog smoga. Uznemireni građani apelovali su na vlasti da usvoje predlog suda o karantinu, jer je broj onih koji imaju zdravstvene probleme zbog zagađenja povećan u prethodnom periodu.

U subotu je nivo PM 2,5 čestica – najmanjih i najštetnijih, koje mogu ući u krvotok – premašio 300 na indeksu kvaliteta vazduha, što je 10 puta više od maksimalnog dnevnog ograničenja koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Sudije su u ponedeljak naredile vlastima da zaustave sva putovanja koja nisu neophodna i zatvore kancelarije. Milioni ljudi će biti primorani da rade od kuće u slučaju da vlasti odobre karantin, a nepoznato je koliko bi on morao da traje.

Nju Delhi rangiran je kao jedan od najzagađenijih gradova na svetu, sa opasnom mešavinom izduvnih gasova iz fabrika i vozila, kao i dima od poljoprivrednih požara, koji se taloži na nebu iznad 20 miliona stanovnika.

Pročitajte još:

Arvind Kejrival, glavni ministar grada, rekao je da će njegova vlada razmotriti predlog suda nakon konsultacija sa zainteresovanim stranama.

„Blokada čitavog grada zbog zagađenja se nikada ranije nije dogodila. To će biti ekstremni korak“, istakao je Kejrival, dok građani nedeljama udišu vazduh štetan po zdravlje.

Kejrival je rekao da će građevinske aktivnosti biti zaustavljene na četiri dana, kako bi se uklonila prašina sa ogromnih otvorenih lokacija. Iako je za njega to „ekstremni korak“, čini se da će Kejrival morati da pripremi budžet grada za karantin, jer je Centralni odbor za kontrolu zagađenja savetovao vlasti da se pripreme za sprovođenje mera, koje su označene kao „hitne“.

Katastrofalna situacija izazvana zagađenjem vazduha trajaće najmanje do 18. novembra, upozorili su meteorolozi. Vetrovi su slabi, a uslovi tokom noći relativno mirni.

Lekari upozorili na posledice

Veliki broj bolnica stacionirani u Nju Delhiju prijavilo je nagli porast broja pacijenata koji se žale na otežano disanje. Razlog može biti samo jedan, a to je vazduh dovoljno zagađen da može da ubije one sa već narušenim fizičkim zdravljem. Na udaru su najviše pulmološki pacijenti.

 

„Dnevno primamo 12 do 14 pacijenata koji su označeni kao hitni slučajevi. Oni dolaze uglavnom noću, kada simptomi izazivaju poremećaj sna i paniku“, rekao je lokalnim medijima doktor iz bolnice Apolo.

Zagađenje odnelo milione života

Iako građani Nju Delhija već godinama udišu štetan vazduh, a vlasti obećavaju da će problem biti saniran, situacija je eskalirala u protklih par nedelja. Vrhovi sud zabranio je spaljivanje poljoprivrednog otpada gradovima koji okružuju prestonicu, što predstavlja veliki doprinos nivou zagađenja grada svake zime. Uprkos tome, hiljade farmera i dalje spaljuju svoje strnište i tako nesvesno utiču na pogoršanje kvaliteta vazduha koji i sami udišu. Broj požara na farmama ove sezone bio je najveći u protekle četiri godine, pokazuju vladini podaci.

Ranije ove godine, vlasti Nju Delhija otvorile su prvi „smog toranj“, koji sadrži 40 džinovskih ventilatora koji pumpaju 1.000 kubnih metara vazduha u sekundi kroz filtere. Instalacija od 1,7 miliona evra prepolovi broj štetnih čestica u vazduhu, ali samo u radijusu od jednog kvadratnog kilometra, kažu inženjeri.

Indija, Nju Delhi
Foto: REUTERS/Anushree Fadnavis

Izveštaj švajcarske organizacije IQAir za 2020. godinu pokazao je da se 22 od 30 najzagađenijih gradova na svetu nalaze u Indiji, a Nju Delhi je rangiran kao najzagađeniji glavni grad na svetu.
Iste godine, medicinski žurnal „Lancet“ navodi da se 1,67 miliona smrtnih slučajeva u Indiji 2019. godine pripisuje zagađenju vazduha, uključujući skoro 17.500 u prestonici.

Škole zatvorene na nedelju dana

Mera koju su vlasti odlučile da uvedu, kako bi se karantin prolongirao, je zatvaranje škola na nedelju dana.

„Od ponedeljka će škole biti zatvorene, da deca ne bi morala da udišu zagađen vazduh“, saopštile su gradske indijske prestonice.

Uprkos tome, mnogi stanovnici smatraju da indijska vlada ne čini dovoljno da se uhvati u koštac sa zagađenjem, što može da dovede do katastrofe u vidu povećanja smrtnosti usled zagađenja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar