Foto: Beppe Bedolis/Ropi / Zuma Press / Profimedia

Bergamo je grad sada nažalost najpoznatiji po tome što je bio jedno od najvećih žarišta koronavirusa ne samo u Italiji, već čitavoj Evropi, iako se ovo slikovito mesto od oko 120.000 stamovnika, na manje od sat vožnje severno od Milana, može pohvaliti i gradonačelnikom koji je učinio neverovatnu stvar: priznao da je grešio u epidemiji. Još neverovatnije, podrška mu nije pala.

Prema zvaničnim podacima, u oblasti Bergamo između januara i maja je preminulo 3.110 ljudi, a stopa smrtnosti bila je čak šest puta veća nego pre epidemije. Sada novozaraženi u Bergamu, ipak, mogu pobrojati na prste obe ruke.

Pročitaj i:

Gradonačelnik Bergama Đorđo Gori je za Politiko ispričao kako je grad proveo kroz pandemiju i priznao da je i sam ispočetka potcenio ozbiljnost situacije. Gori je istakao i da bi voleo da njegova Demokratska stranka levog centra raskine koaliciju sa Pokretom pet zvezdica i udruži snage sa Berluskonijevom Forca Italija.

Gori je reizabran za gradonačelnika 2019. godine, i imao je svoje uspone i padove u pandemiji, ali je i dalje voljen među građanima – prošlog meseca bio je treći najpopularniji gradonačelnik u Italiji. Ipak, kaže da ekstremno desničarska Liga koja kontroliše Lombardiju i praktično svako mesto oko Bergama vrši pritisak na njega.

Foto: EPA-EFE/FLAVIO LO SCALZO

Gorijevi oponenti smatraju da je on potcenio ozbiljnoj pandemije u ranijim etapama i da je ohrabrivao ljude da izlaze i kreću se kako bi pomogli ekonomiju. Istina, Gori je početkom februara na društvenim mrežama poručio ljudima da ignorišu „potpuno neopravdanu paniku“ i da „nema razloga za strah“. Liga sada, naravno, koristi tu objavu da se obračuna sa Gorijem.

„Svako mora da se bori sa svojom savešću. Krivim sebe što nisam unapred razumeo sve“, rekao je Gori i dodao da „nije bio sam“ u potvenjivanju ozbiljnosti pandemije.

Javno tužilaštvo u Bergamu vodi istragu o tome da li je gradska vlast trebalo da ranije reaguje.

Foto: EPA-EFE/FILIPPO VENEZIA

Gori je istakao i da je u prvim fazama pandemije hendikep Lombardije bila radna etika; italijanski sever je poznat po vrednom radu i kao industrijsko srce zemlje.

„Ništa nije više strano našoj kulturi nego da prestanemo da radimo. To nam je – tako duboko ukorenjeno – otežalo da razumemo činjenicu da treba da to učinimo“, rekao je Gori.

On veruje da populizam mora biti pobeđen, a jedini način da se to učini je delanjem – ne rečima. Ističe da ako ekonomija bude napredovala ka oporavku, ljudi neće preterano obraćati pažnju na slogane Matea Salvinija, ali ako ekonomija bude bila u zastoju, to će biti vrlo plodno tlo za populiste.

Foto: EPA-EFE/FLAVIO LO SCALZO

Gori je bivši novinar – decenijama je radio za Berluskonijeve televizije, i sada je vrlo voljan da se i politički udruži sa Forca Italijom.

Uostalom, dodaje, podele se u današnjoj politici ne svode na levicu i desnicu, već proevropsku i evroskeptičnu struju. Zato ga kritikuju i iz njegove stranke, ali je činjenica da je kontroverzan u političkim krugovima povoljna i neophodna ukoliko želi karijeru u nacionalnoj politici.

Na pitanje da li želi da na nacionalnom nivou ima veću ulogu, Gori, međutim, odgovara: „Ja sam gradonačelnik Bergama.“

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)