Foto: Crt Piksi/via REUTERS

Već peti dan bukte požari u susednoj Sloveniji, posebno u kraškom kraju na granici sa Italijom. Trenutno su aktivna tri požara, a vatra se zbog vetra ponovo proširila iz pravca Italije. Požar gasi 1.000 vatrogasaca, a u borbi sa vatrenom stihijom slovenačka vojska je do sada pustila 900.000 litara vode. U Italiji je poginula pripadnica civilne zaštite dok je obavljala uviđaj na zgarištu.

Požari na zapadu Slovenije u blizini Italije, koji su do sada uništili više od dve hiljade hektara, ni danas ne jenjavaju. Prema podacima civilne zaštite, na terenu je više od 1.000 slovenačkih vatrogasaca, a u pomoć im je stiglo i devet iz Hrvatske. Požar na Krasu i dalje besni, ali su vatrogasci ipak uspeli da spasu sve kuće. Sa požarom se bori 1.100 ljudi i nekoliko helikoptera, među kojima tri helikoptera Slovenačke vojske, policijski helikopter kao i dva koje su poslale Austrija i Slovačka,

Požar je izazvao velike količine dima koji se širi, upozorili su danas porečki vatrogasci. Zamolili su sugrađane, posebno starije i bolesne, da budu strpljivi i ne izlaze napolje bez potrebe.

Zabeležen je i prvi smrtni slučaj. U Italiji je stablo oštećeno vatrom palo na pripadnicu civilne zaštite dok je obavljala uviđaj na zgarištu,

Požar koji se pre dva dana proširio iz Italije, noćas je bio pod nadzorom, ali je stanje opet postalo vrlo ozbiljno. Iz tri sela na području požara, gde živi oko 400 stanovnika, odlukom civilne zaštite određena je evakuacija, premda je vatra još dosta udaljena od samih naselja, ali je područje opasno za život jer ga obavija gust dim. O tome svedoče dramatične priče meštana koji situaciju opisuju kao „očajnu“ dok zajedno sa vatrogascima pokušavaju da spasu „šta se može spasiti“.

Gašenje požara na terenu otežava mnogo mina zaostalih iz Prvog svetskog rata, a do sada je uklonjeno na desetine različitih eksplozivnih naprava. Najveća je bila nemačka mina kalibra 250 milimetara s čak 42 kilograma eksploziva.

U gašenju učestvuju i šumari s obzirom na to da dobro poznaju teren.

Zapovednik Civilne zaštite Srečko Šestan rekao je za N1 da će tokom noći na zgarištu ostati 500 vatrogasaca.

„Stanje se popravlja, vetar je malo stao pa je i situacija malo bolja“, dodao je.

Evropski poverenik Janez Lenarčić zahvalio se Hrvatskoj, Austriji i Slovačkoj na pomoći.

„Slovenija se suočava s jednim od najvećih požara u svojoj istoriji. Izražavam iskrenu zahvalnost Hrvatskoj, Austriji i Slovačkoj. Duboko cenim njihovu pomoć putem Mehanizma civilne zaštite EU Sloveniji, mojoj domovini. Ovo je solidarnost Evropske unije na delu“, rekao je Janez Lenarčič, evropski poverenik za krizni menadžment.

BONUS VIDEO: Veliki požar u Puli

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar