Foto: EPA-EFE/Altea Tejido

Cene deonica na Vol stritu su oštro pale jer je sve manje nade da će Kongres i Bela kuća postići dogovor o novim merama pre predsedničkih izbora -a i ulagače brine dalje širenje koronavirusa.

Dou Džons oslabio je 410 bodova ili 1,44 posto, na 28.195 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,63 posto, na 3.426 bodova, a Nasdaq indeks 1,65 posto, na 11.478 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene su deonica juče pale, a najviše u energetskom, za 2 posto. Jedino je defenzivni, komunalni sektor pao manje od 1 posto, prenosi Index.

Oštro su pale, više od 2 posto, i cene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft i Amazon.com.

Izgleda da su sve manji izgledi da će Bela kuća i Kongres postići kompromis o dodatnom paketu pomoći ekonomiji u borbi protiv koronakrize do predsedničkih izbora početkom novembra. Nensi Pelosi, predsednica Predstavničkog doma Kongresa, kazala je u nedelju da bi dogovor s Belom kućom o podsticajnim merama mogao d abude postignut do predsedničkih izbora, ali da bi u tom slučaju pregovori morali završiti do utorka.

Predsednik Donald Tramp poručivao je poslednjih dana da je spreman da poveća podsticaje pa bi predlog Bele kuće o paketu fiskalne pomoći ekonomiji mogao da bude veći od 1800 milijardi dolara.Pelosi je to odbila jer je to znatno manje od predloga demokrata koji doseže vrednost od 2200 milijardi dolara.

Pročitajte još:

Pelosi i ministar financija Steven Mnučin pregovaraju i razlike između njih se smanjuju pa se Pelosi nada da bi do kraja utorka moglo biti jasno je li paket podsticaja moguć pre predsedničkih izbora 3. novembra, poručeno je juče iz kancelarije Pelosijeve.

„Nedostatak konkretnih vesti o poticajima je zabrinjavajuć, zajedno s vestima o širenju koronavirusa i neizvesnosti u vezi izbora. Rast broja novozaraženih virusom pokazuje da su podsticajne mere izuzetno važne”, kaže Mona Mahajan, analitičarka u firmi Allianz Global Investors.

Ulagače, naime, zabrinjava brzo širenje koronavirusa u nekim delovima SAD-a. Broj novih slučajeva covida-19 u SAD-u porastao je prošle nedelje 13 posto, ili za više od 393 hiljada, pa se približio nivoima koji su zabeleženi na vrhuncu tokom leta. Na tržištu vlada nesigurnost i zbog skorašnjih predsedničkih izbora, na kojima bi mogao da pobedi demokratski kandidat Džo Bajden. U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija, a većina njih daje izveštaje o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Ipak, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u proseku su znatno manje nego prošle godine u trećem tromesečju. I na evropskim su berzama ene deonica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,59 posto, na 5.884 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,42 posto, na 12.854 boda, a pariški CAC 0,13 posto, na 4.929 bodova.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar