Nemacka koronavirus
Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Lekari su i u Nemačkoj sve češće meta napada protivnika vakcinacije, ističu predstavnici lekarskih udruženja. Često su suočeni s tvrdnjama zasnovanim na negiranju korone, uvredama, pa čak i pretnjama smrću.

PROČITAJTE JOŠ:

Protivnici vakcinacije sve manje se uzdržavaju od verbalnog ili čak fizičkog nasilja protiv lekara. Savezni ured kriminalističke policije Nemačke zato je „protivnike vakcinacije ili negatore korone“ klasifikovao kao „relevantan rizik“ u vezi s napadima na centre za vakcinaciju ili lekarske ordinacije.

Za „osoblje koje tamo radi postoji rizik da bude izloženo u najmanju ruku verbalnom neprijateljstvu, pa čak krivičnim delima“, kao što su fizičke povrede, navodi se u saopštenju Saveznog ureda kriminalističke policije objavljenom u „Frankfurter algemajne cajtungu“. Tačni podaci o broju i vrsti incidenata još nisu dostupni. U mnogim slučajevima, međutim, službe državne bezbednosti upravo sprovode istrage, prenosi Dojče vele.

Prema tom novinskom izveštaju, napadi na lekare kreću se od klevete na portalima na kojima se ocenjuje njihov rad, preko uvreda putem elektronske pošte i telefona, pa sve do otvorenih pretnji smrću. Glavni razlog tih napada je činjenica da ti lekari vakcinišu svoje pacijente.

„Uhvatićemo te!“

Predsednik Nemačke lekarske komore Klaus Rajnhart potvrđuje navode o pretnjama. On ocenjuje da da je to povezano s razvojem „histerizacije društva“ zbog čega sada trpi medicinsko osoblje u lekarskim ordinacijama. Ulrih Vajgelt, predsednik Nemačkog udruženja lekara opšte prakse, požalio se da ljudi koji su posebno kritični prema vakcinisanju lekarske ordinacije sve više doživljavaju kao „instrument politike“.

Predsednik Berlinske lekarske komore Peter Bobert izjavio je da se radi o pretnjama „koje nikada nismo iskusili u ovakvom obliku i učestalosti“. On je dobio brojne poruke i pozive za pomoć lekara koji su dobijali preteća pisma ili su njihove adrese stanovanja objavljivane na društvenim mrežama, uz pretnje poput „Uhvatićemo te!“

Predsednik Lekarske komore Saksonije, Erik Bodendik takođe uočava „znatan porast“ nivoa agresivnosti, što ga veoma zabrinjava. I on lično je dobio obaveštenje da će protiv njega (zbog toga što vakciniše one koji to žele) biti podnete tužbe „sve do Evropskog suda pravde“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar