Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa mogu da tuže u civilnom postupku žrtve napada na Kapitol i ne može da se krije iza svog predsedničkog imuniteta, ocenilo je danas američko ministarstvo pravde u zvaničnom dokumentu.

Policajci i članovi Kongresa traže odštetu od Trampa koga optužuju da je podsticao svoje pristalice da krenu u napad na Kapitol 6. januara 2021. da spreče ozvaničenje pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

U svom govoru tog dana Tramp je pozvao svoje pristalice da se „bore kao đavoli“ protiv rezultata predsedničkih izbora koje je treabalo članovi Kongresa tog dana da potvrde.

Tramp je tražio od suda da zatvori te predmete u ime imuniteta koji imaju američki predsednici da bi ih zaštitili od neprimerenih sudskog gonjenja. On smatra da je njegovo govor bio u sklopu njegovih zvaničnih dužnosti i da to podrazumeva da govori o predmetima od opšteg interesa.

#related-news_0

Savezni sud je zatražio mišljenje ministarstva pravde o Trampovom zahtevu a ministarstvo je ocenilo, ne ulazeći u suštinu predmeta, da predsednici imaju zaista veliki imunitet, uključujući i za javne govore kao kandidati ali da to ne može da obuhvati i „podsticanje“ na nasilje, te je preporučilo da se Trampov zahtev odbaci.

Ako apelacioni sud prihvati to rezonovanje mogu da krenu tužbe protiv Trampa.

Ovo je odvojeno od krivične istrage koja se vodi protiv Trampa i koju nadgleda specijalni tužilac zbog njegove uloge u tom napadu.

***

BONUS VIDEO: FBI u Trampovoj vili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar