gorivo, pumpa, benzin
Foto: GENT SHKULLAKU / AFP / Profimedia

Stotine ljudi protestovalo je danas u Tirani zbog povećanja cene goriva za koje vlast okrivljuje rat u Ukrajini. Građani Tirane, koji protestuju treći dan zaredom, danas su održali miran dvočasovni skup ispred Vlade a zatim se uputili na glavni trg Skenderbeg. Policija ih je sprečila da blokiraju ulice.

Vlada premijera Edija Rame uvela je kontrolu cena goriva i pozvala Albance da manje koriste automobile nakon što su cene goriva prošle nedelje porasle za 50 odsto.

U najmanje šest drugih gradova demonstranti su privremeno blokirali puteve, a bilo je i sukoba sa policijom koja je privela veliki broj ljudi.

Poskupljenje goriva direktno je uticalo na porast cena osnovnih namirnica.

Demonstranti optužuju vladu da profitira od povećanja cena nesmanjujući akcize. Oni su pozvali Ramin kabinet da sledi primer susednih zemalja, koje su takođe pogođene globalnim poskupljenjem zbog rata Rusije i Ukrajine, smanjile akcize na gorivo kako bi ublažile udarac na potrošače.

Vlada je danas održala sastanak sa glavnim snebdevačima goriva u nastojanju da snizi cene.

Odlučeno je da će marže dobavljača u narednim mesecima biti svedene na minimum, dok će se maloprodajne cene određivati svakodnevno, a benzinske pumpe koje naplaćuju više cene biće zatvorene.

Demonstranti su najavili za subotu proteste širom zemlje.

BONUS VIDEO: Nove cene goriva na pumpama i nova pravila. Ko i kako podnosi teret krize?


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare