Foto: EPA-EFE/Borislav Troshev

Hiljade građana izašlo je danas na ulice prestonice Sofije u jednom od najvećih protesta u poslednja dva meseca otkako demonstranti zahtevaju ostavku premijera Bojka Borisova, prenosi Rojters.

Tokom demonstracija, došlo je do sukoba između policije i demonstranata. Policija je upotrebila biber-sprej i uhapsila 35 ljudi koji su bacali jaja, jabuke i smeće na snage bezbednosti koje su čuvale zgradu parlamenta.

„Demonstranti su takođe gurali policijska vozila, a biber-sprej koji je upotrebljen protiv demonstranata zahvatio je i policajce“, izjavio je šef policije u Sofiji Georgi Hadžijev.

Oko 45 ljudi, među kojima i policajci, završilo je u bolnici, preneo je Rojters.

Protest je održan prvog dana zasedanja parlamenta nakon letnje pauze. Demonstranti su pozvali na „veliki nacionalni ustanak“, kao odgovor na vladin plan za novi Ustav.

Građani koji protestuju više od dva meseca, optužuju premijera Borisova i generalnog tužioca Ivana Geševa da su zakazali u borbi protiv korupcije.

Oni veruju da je narušena vladavina prava, od čega najviše koristi imaju moćni tajkuni u najsiromašnijoj zemlji EU.

Predsednik Rumen Radev pozvao je na ostavku vlade desnog centra koju predvodi Borisov, te apelovao na poslanike da odbace planove za reforme Ustava.

„Nije nedostatak novog Ustava ljude naveo da izađu na ulice, već nedostatak morala u vođenju, erozija državnosti i korupcija“, rekao je Radev.

Borisov se obavezao da će podneti ostavku ako parlament odobri njegov poziv za izbor velike nacionalne skupštine zadužene za glasanje o novom Ustavu koji bi trebalo da poboljša nezavisnost sudstva i prepolovi broj poslanika.

Protesti u Bugarskoj traju od 9. jula. U Sofiji su započeli okupljanjem više hiljada građana na skupu podrške predsedniku Rumenu Radevu, koji je u februaru objavio da je vlada izgubila njegovo poverenje.

Inače, prema „Transparency international“, Bugarska, koja je postala članica EU 2007. godine, najkorumpiranija je zemlja EU.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar