Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Berlinska policija, pojačana policijskim jedinicama iz cele Nemačke, upotrebila je vodene topove na demonstrantima koji su protestovali protiv restriktivnih mera vlade, ignorišući upozorenja da stave maske i održavaju propisanu fizičku distancu.

Pročitajte još:

Nakon intervencije vodenim topovima ispred Brandenburške kapije, policajci u opremi za rasturanje demonstracija su utrčali među demonstrante i nekolicinu priveli, a demonstranti su uzvratili petardama i bakljama.

U nemačkom Bundestagu poslanici se danas izjašnjavaju o predlogu zakona koji bi nemačkoj vladi omogućio da samostalno uvodi restrikcije, bez prethodnog odobrenja parlamenta.

Foto: REUTERS/Christian Mang

Iako većina građana podržava mere distance, nošenja maski i zabrane kontakata, manjina smatra da su restrikcije neustavne i da ugrožavanju građanska prava Nemaca, zbog čega su ignorisali zabranu okupljanja, obavezno nošenje maski i držanje distance i protestovali nedaleko od zgrade Parlamenta.

Očekuje se da će oba doma parlamenta usvojiti predlog zakona koji će potom biti poslat na potpisivanje nemačkom predsedniku.

Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Ultradesničarska Alternativa za Nemačku uporedila je takav zakon sa Aktom o odobrenju (vladi) iz 1933. godine koje je doneo Hitlerov nacistički režim, preneo je Rojters.

Na protestima u Berlinu su nošeni natpisi među kojima i jedan na kojem piše „Vratite nam naše živote“.

Nemačka je nedavno registrovala oštar skok broja novozaraženih, zbog čega je uvela delimičan lokdaun u pokušaju da spreči širenje virusa. Od početka pandemije koronom je zaraženo 833.000 osoba ok je više od 13.000 preminulo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare