Foto: EPA-EFE/HAYK BAGHDASARYAN / PHOTOLURE MANDATORY CREDIT

Miting ispred zgrade Opere u centru Jerevana na kojem su demonstranti tražili da premijer Jermenije Nikol Pašinjan podnese ostavku je završen. I okupljeni građani i policija su napustili održavanja protesta. Protesti u Jerevanu počeli su 10. novembra zbog potpisivanja sporazuma o prekidu vatre u Karabahu.

Centralni trg u Jerevanu na kojem je desetine hiljada demonstranata tražilo ostavku premijera Nikole Pašinjana, je prazan. Primetna su samo patrolna vozila policije i desetak novinara.

Nakon što je više od 60 osoba uhapšeno, trg su napustile i specijalne jedinice policije.

Ranije je kolona demonstranata napustila teritoriju ispred zgrade Službe nacionalne bezbednosti i nastavila da se kreće centrom grada.

Pristalice opozicije zahtevaju ostavku premijera Nikola Pašinjana zbog potpisivanja sporazuma o prekidu vatre u Karabahu. Okupljeni skandiraju „Nikol – izdajnik!“.

Neredi i protesti u Jerevanu počeli su tokom noći 10. novembra, nakon što je premijer Jermenije, zajedno sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana, usvojio trilateralnu izjavu o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu i predaji Azerbejdžanu nekoliko regiona. U Jermeniji je ovo shvaćeno kao neosnovana odluka o kapitulaciji.

Foto: EPA-EFE/VAHRAM BAGHDASARYAN

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je danas da se trilateralnim sporazumom, koji je potpisao sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana, Vladimirom Putinom i Ilhamom Alijevim, ne predviđa konačno rešenje sukoba oko Nagorno-Karabaha.

„Ovaj dokument ne podrazumeva suštinsko rešenje pitanja Karabaha. Reč je samo o okončanju ovog rata u Karabahu. Sukob tada nije rešen, a nije ni sada“, rekao je Pašinjan, a prenosi Tas.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev i jermenski premijer Nikol Pašinjan potpisali su 9. novembra zajedničko saopštenje o potpunom primirju u Nagorno-Karabahu.  Stotine ljudi izašlo je na ulice pošto je jermenski premijer Nikol Pašinjan objavio da je potpisan sporazum.

Putin je rekao da će azerbejdžanska i jermenska strana ostati na položajima koje su zauzeli, dok će ruski mirovnjaci biti raspoređeni u regionu.

Pored toga, Jermenija i Azerbejdžan treba da izvrše razmenu ratnih zarobljenika i tela ubijenih.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar