Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Hiljade Čeha protestovale su u petak u Pragu protiv vlade desnog centra i pozvale na prevremene izbore i direktne pregovore sa Rusijom o isporuci gasa uoči zime.

Veliki protest na državni praznik na glavnom trgu u Pragu bio je treći koji su organizovali ekstremno desničarski politički pokreti, marginalne grupe i Komunistička partija. Policija procenjuje da se okupilo nekoliko desetina hiljada ljudi, manje nego na prethodna dva skupa.

Organizaciona grupa „Češka Republika na prvom mestu!“ protivi se Evropskoj uniji i NATO-u i želi da nacija od 10,7 miliona bude vojno neutralna.

Demonstranti su mahali češkim zastavama, uzvikivali „ostavka, ostavka“ i nosili transparente sa pozivom na izlazak iz NATO-a i EU. „Ovo je novi nacionalni preporod i njegov cilj je osamostaljenje Češke“, rekao je organizator mitinga Ladislav Vrabel. „Kada vidim prepun trg – niko to ne može zaustaviti“, dodao je on.

Visoke cene energije, podstaknute ratom u Ukrajini, povećale su pritisak na vlade širom Evrope da ublaže uticaj rastućih troškova energije na potrošače i preduzeća.

Češka vlada premijera Petra Fijale pridružila se sankcijama EU protiv Rusije i zauzela oštar stav prema invaziji na Ukrajinu. Vlada je uvela niz mera, od finansijske pomoći preduzećima do ograničenja cena električne energije za domaćinstva.

BONUS VIDEO: Protesti u Parizu zbog inflacije i sve većih troškova života

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar