Foto:Sem van der Wal / AFP / Profimedia; Paulo Amorim / ddp USA / Profimedia

Stotine ljudi izašlo je danas na ulice Amsterdama, u #MeToo protestu, koji su pokrenule optužbe za seksualno uznemiravanje u popularnoj holandskoj televizijskoj “talenat šou” emisiji.

PROČITAJTE JOŠ:

Demonstracije na amsterdamskom Trgu muzeja organizovane su nakon izveštaja o seksualnom uznemiravanju, koji ide u rasponu od “WhatsApp” poruka do navoda o silovanju, povezanih sa emisijom „Glas Holandije“, prenosi AP.

Popularna emisija je skinuta sa programa pre dve nedelje, nakon što su žene optužile dvojicu učesnika koje su se pojavljivali u emisiji poslednjih godina, i pijanistu i vođu muzičkog sastava koji prati takmičare, za neprikladne i neželjene seksualne napade.

Foto: Paulo Amorim / ddp USA / Profimedia

Dvojica „mentora“, obojica popularni holandski izvođači, negirali su optužbe, a vođa benda se izvinio i dao ostavku na svoj angažman u emisiji.

Foto:Paulo Amorim / ddp USA / Profimedia

Dok je jedan broj žena svoje navode izneo i u policiji, tužioci još nisu najavili da li će protiv nekoga i podići optužnicu.

Ovaj skandal je pokrenuo pozive u Holandiji za više konkretne akcije, kako bi se obezbedilo da radna mesta budu bezbednija za žene.

Foto:Sem van der Wal / AFP / Profimedia

Sindikat FNV saopštio je ove nedelje da se „skoro pet godina od nastanka pokreta #MeToo, malo toga promenilo u borbi protiv seksualnog zastrašivanja na radnom mestu“ i pozvao vladu da pooštri zakone.

Foto:Paulo Amorim / ddp USA / Profimedia

FNV je poručio i da navodi o „Glasu Holandije““ jasno ukazuju ““da žene na ranjivim pozicijama imaju premalo resursa za rešavanje seksualnog uznemiravanja““, navodi AP.

Foto:Paulo Amorim / ddp USA / Profimedia

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar