Foto:LLUIS GENE / AFP / Profimedia

Stotine pristalica nezavisnosti Katalonije protestovalo je danas protiv posete kralja Felipea VI i kraljice Leticije severoistočnom španskom regionu, u okviru kraljevske turneje po Španiji upriličene kako bi ojačala duh usred pandemije korona virusa.

Poseta je organizovana u trenutku kada mediji optužuju kraljevog oca, bivšeg monarha Huana Karlosa I, da je navodno sakrio milione neoporezovanih evra u ofšor fondovima, preneo je AP.

Tužioci u Vrhovnom sudu zemlje utvrđuju da li se protiv kralja emeritusa može pokrenuti istraga zbog primanja novca od Saudijske Arabije, verovatno dobijenog za uzvrat za ugovor o brzoj pruzi.

Huan Karlos se javno nije izjašnjavao o optužbama protiv njega.

Ovo je poslednji skandal koji potresa špansku kraljevsku porodicu.

Sredinom marta Felipe se odrekao nasleđa svog oca i oduzeo mu je redovnu naknadu iz dvora.

Foto:LLUIS GENE / AFP / Profimedia

Huan Karlos je 2014. godine abdicirao u ime svog sina.

Kraljevski par pokrenuo je posetu svim španskim regionima, njih 17, koja je zamišljena kao podrška građanima i ekonomiji, koja se oporavlja od prvog talasa pandemije.

Poseta Kataloniji prvobitno je bila planirana tokom prošle sedmice, a trebalo je da obuhvati nekoliko gradova i Barselonu, međutim, monarhija je saopštila da je to odgodila i svela na kratku posetu manastiru zbog pojave slučajeva u i oko glavnog grada regiona.

Foto:EPA-EFE/Ballesteros

Demonstranti su danas nosili fotografije Felipea okrenute naopako i poruke „Katalonija nema kralja“ tokom protesta koji je organizovala ANC, najveća regionalna civilna grupa koja se zalaže za nezavisnost.

Učesnici marša krenuli su prema kraljevskom manastiru Poblet, gde su se kralj i kraljica nalazili, ali policija je blokirala prilaz glavnom putu. Neki od aktivista pokušali su da dođu do manastira upadajući u obližnje vinograde.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar