Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

U Kijevu je na centralnom trgu Majdan došlo do sukoba između pripadnika policije i preduzetnika koji protestuju protiv ograničenja za biznis uvedenih zbog pandemije virusa korona, Policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante, a u sukobima, do kojih je došlo kada su demonstranti pokušali da postave šatore, povređeno je 40 policajaca.

Nekoliko hiljada ljudi, među kojim su bili vlasnici privatnih radnji, okupilo se protestujući protiv novih mera koje podrazumevaju zatvaranje malopordajnih objekata, teretana i škola na dve nedelje, od 8. januara. Preduzetnici su se okupili ispred Vrhovne rade Ukrajine nakon čega su prošetali od parlamenta do kancelarije predsednika, Na kraju šetnje okupili su se na Trgu nezavisnosti.

Policija je sprečila demonastrante da podignu šatore na trgu Majdan, koji je pre šest godina bio poprište sukoba koji su doveli do pada vlade.

Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

 

Nakon što se policija povukla, demonstranti su počeli da postavljaju nekoliko manjih šatora. Policija je apelovala da ne krše zakon i poštuju donete mere ali se demonstranti nisu povukli.

Kijevska policija saopštila je da je 40 njenih pripadnika zadobilo povrede očiju hemijskim sredstvima, dok je jednom povređena glava.

Nema zvaničnih podataka o povređenima među demonstrantima.

Kabinet ministara Ukrajine ranije je uveo stroža ograničenja zbog virusa korona, koja će važiti od 8. do 24. januara. Pored toga, produžen je nacionalni karantin i vanredna situaciju u zemlji.

U Ukrajini je od početka epidemije koronavirusom zaraženo više od 909.000 osoba, od kojih je oko 15.000 preminulo.

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar