London protest podrške Ukrajini Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Više stotina građana učestvovalo je u „Maršu podrške Ukrajini protiv ruske agresije“ u organizaciji ukrajinske asocijacije „Dobro djelo“ koji je održan danas u Podgorici.

Učesnici marša ostavili su plišane igračke u blizini Skupštine i minutom ćutanja odali sećanje i počast ukrajinskog deci stradaloj u ratu.

Na maršu podrške, između ostalih, bili su ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke i ambasador Austrije Karl Miler, kao i nekoliko poslanika opozicije.

Otpravnica poslova ambasade Ukrajine Natalija Fijalka je sa skupa pozvala crnogorsku Vladu da što pre donese odluku o uvođenju sankcija Rusiji jer je to, kako kaže, jedini način da se da podrška borbi Ukrajine protiv ruske agresije.

Pročitajte još:

Crnogorska Vlada nije još donela odluke na osnovu koje bi bili operacionalizovane sankcije Rusiji, iako im se formalnopravno pridružila.

Ona je navela da se ono što se dešava u Ukrajini ne može nazivati ni sukobom, ni krizom, već agresijom Rusije na zemlju koja je miroljubiva i koja nikada nije učestvovala u ratovima.

„Kiša danas podseća na suze miliona Ukrajinaca zbog ruske agresije. Na stotine ubijenih i mučenih civila. Rusija želi da uništi sve Ukrajince, sva 43 miliona. Rusija je ta koja je učinila agresiju. Zovimo agresiju agresijom a ne krizom“, kazala je ona.

Građani crnogorske prestonice, Cetinja, inače, svakodnevno se okupljaju u znak podrške Ukrajini.

Kako najavljuju organizatori, sve do prekida rata skupovi podrške biće organizovani svaki dan u 17.30 ispred Dvorca kralja Nikole na Cetinju.

****

Bonus video: Kolona automobila sa ruskim pristalicama na ulicama Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar