Protesti Mineapolis
Foto: REUTERS/Leah Millis

U vreme kada su se intenzivirali protesti u predgrađu Mineapolisa, gde je policajka 11. aprila ubila mladića Dontea Rajta (20), grupa Afroamerikanaca, koja se nazoiva "borci za slobodu, priključila se demonstrantima sa namerom da očuvaju mir i da spreče da protesti eskaliraju u nasilje.

PROČITAJTE JOŠ:

Na stotine ljudi se u petak uveče našlo ispred teško naoružane policijske stanice Bruklin centar, gde se demonstranti skupljaju svako veče od prošle nedelje, kada je bivša policajka Kim Poter ubila motociklistu nakon zaustavljanja, prenosi AP.

Uprkos pozivima gradonačelnika da policija i demonstranti smire strasti, svake noći dođe do nereda u kojima se bacaju razni predmeti, suzavci, a poneki demonstrant završi u pritvoru, prenosi Tanjug.

Afroamerikanci na ivici kolone nose žute zakrpe na zaštitnim prslucima, a u pitanju su „Borci za slobodu Minesote“, grupa koja je napravljena da obezbedi mir u severnim predgrađima tokom nemira koji su nastali nakon smrti Džordža Flojda, kome je policajac prethodno kolenom pritiskao vrat nekoliko minuta.

„Borci za slobodu Minesote“ ne kriju da mogu da koriste silu – na Fejsbuk grupe se nalaze članovi kako poziraju sa oružjem i sebe opisuju kao „elitnu bezbednosnu jedinicu“, ali u petak oni nisu bili naoružani i rekli su da im je cilj bio samo da osiguraju da protesti budu mirni.

Kada su demonstrantni počeli da drmaju ogradu koja štiti Bruklin centar, „Borci za slobodu“ su reagovali, smirili strasti, a za komunikaciju su koristili voki-toki.

Oni su odbili da kažu koliko ih ima u grupi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)