Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Medicinsko osoblje Kliničko bolničkog centra Dubrava, protestovalo je danas zbog toga što se ta zagrebačka bolnica u celosti pretvara u ustanovu za lečenje obolelih od koronavirusa.

Okupljenji lekari i medicinske sestre upozorili su na teške uslove rada s obzirom da imaju veliki priliv bolesnika, a malo osoblja. Prema njihovim navodima, okupili su se spontano da bi ukazali na niz problema s kojima se suočavaju. Oni su istakli da ne žele da budu jedina kovid bolnica i da nemaju dovoljno informacija.

„Hrvatska i Zagreb ne mogu svesti Dubravu da bude jedina kovid bolnica. Svi se bore, pa tako i mi, ali nije u redu da mi budemo jedini“, rekla je jedna od okupljenih medicinskih sestara.

Pročitajte još:

Novi predsednik Upravnog odbora KBC Dubrava i državni sekretar u Ministarstvu zdavlja Sivio Bašić rekao je da su mu okupljeni ukazali na probleme koji ih muče, poput brige za njihovo zdravlje i zdravlje bolesnika, kao i nedostatak informacija.

Obraćajući se novinarima, nakon što se medicinsko osoblje vratilo na radna mesta, Bašić je naveo da će pacijenti koji ne boluju od koronavirusa biti prebačeni u druge zagrebačke bolnice i da će u KB Dubrava biti obezbeđeno još 200 kreveta. Dubrava od juče ne prima pacijente koji su negativni na koronavirus, dodao je on.

Upitan o primedbama zaposlenih da ne žele da se bolnica pretvori isključivo u kovid bolnicu, on je odgovorio da ih razume, ali da niko ne želi ni da bude bolestan.

„Ne znam ko će lečiti te ljude, neće valjda vatrogasci? Mi ih moramo lečiti“, rekao je Bašić.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj su potvrđena 2.772 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 20 osoba, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Trenutno je aktivnih slučajeva zaraze 15.106, među njima je 1.027 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 74. U protekla 24 sata testirano je 9.287 osoba. U samoizolaciji je trenutno 29.098 osoba.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar