Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Hiljade žena okupilo se danas u Istanbulu u znak protesta zbog istupanja Turske iz Istanbulske konvencije. Nakon odluke predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o povlačenju iz konvencije, liderka platforme "Zaustavićemo femicid" na Tviteru je pozvala na proteste. Istanbulska konvencija donesena je 2011. godine, a osmislio je Savet Evrope kako bi se stvorili pravni okviri za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Hiljadu žena okupilo se u Istanbulu uzvikujući parole „Primeni Konvenciju, pusti žene da žive“

Sve više žena izlazi na ulice i poziva druge da im se pridruže.

Turska policija na sve načine pokušava da spreči održavanje protesta a kako javljaju agencije privedeno je nekoliko osoba.

Turska se povukla iz Istanbulske konvencije o ženskim pravima, kojoj je namena da štiti žene protiv nasilja, a ta odluka predsednika Redžepa Tajipa Erdogana objavljena je u službenim novinama rano u subotu.

Donesena 2011. godine, Istanbulska konvencija je povelja koju je osmislio Savet Evrope, nastoji da stvori pravne okvire za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Inače, Erdogan je lično potpisao konvenciju u Istanbulu dok je bio premijer, ali prema rečima liderki turske platforme „Zaustavićemo femicid“, nikad nije došlo do njene primene.

Glavna sekretarka organizacije „zaustavićemo femicid“, Fidan Ataselim, rekla je da vlada ugrožava živote miliona žena izlaskom iz konvencije. Pozvala je turske lidere da opozovu odluku i primene konvenciju.

U videu podeljenom na Tviteru, rekla je: „Ne možete zaključati milione žena kod kuće, ne možete pomesti milione žena s ulica i trgova.“

Nasilje nad ženama raširen je problem u Turskoj.  Prema podacima organizacije, samo prošle godine u toj zemlji je ubijeno više od 300 žena.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram