Foto: EPA-EFE/STRINGER

Uzvikujući "otvorite škole", desetine devojaka i žena protestovele su u subotu u glavnom gradu Avganistana protiv odluke talibana da zatvore srednje škole samo nekoliko sati nakon njihovog ponovnog otvaranja. Hiljade devojčica širom Avganistana krenule su u školu u sredu 23. marta, datum koji je Ministarstvo obrazovanja odredilo za nastavak nastave. Međutim, samo nekoliko sati kasnije, ministarstvo je najavilo zatvaranje škola.

„Otvorite škole! Pravda, pravda!“ čulo se na protestima u subotu, a neke od učesnica demonstracija su držale udžbenike dok su se okupljale na gradskom trgu u Kabulu.

Na transparentima koje su nosili je pisalo „Obrazovanje je naše osnovno pravo, a ne politički plan“. Skup se razišao nakon što su talibanski borci stigli na mesto događaja.

Uprkos ranijoj odluci, talibansko ministarstvo obrazovanja objavilo je da će sve škole ostati zatvorene za devojčice nakon šestog razreda do daljnjeg

Talibani nisu dali jasan razlog za svoju odluku, koja je usledila nakon sastanka visokih zvaničnika održanog u utorak u južnom gradu Kandaharu.

Avganistanske srednjoškolke sada su van školskih klupa više od sedam meseci.

„Talibani ne mogu da tlače žene u Avganistanu“, rekla je jedna od učesnica protesta, Laila Basim.

Otkako su 15. avgusta talibani ponovo došli na vlast, mnoge žene su otpuštene sa državnih poslova, zabranjeno im je da putuju same i naređeno im je da se pokrivaju i nose tradicionalnu odeću.

Talibani su obećali blažu verziju stroge islamističke vladavine koja je obeležila njihovo prvo upravljanje Avganistanom od 1996. do 2001. godine.

Ali i dalje postoje mnoga ograničenja, ako ne na nacionalnom nivou, onda se provode lokalno prema nahođenju regionalnih vlastodržaca.

Neke Avganistanke su se u početku protivile talibanima, održavajući male proteste i tražeći pravo na obrazovanje i zapošljavanje.

Ali talibani su brzo pokupili vođe protesta iz negiranje da su zatvorene.

Od puštanja na slobodu većina je ćutala, a subotnji protest bio je prvi koji su žene održale u nekoliko sedmica.

BONUS VIDEO: Poslednji Amerikanac napustio Kabul

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar