Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (HVEP) saopštilo je da je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u aprilu, u sredu 21. septembra oslobođen i da će u četvrtak biti u Hrvatskoj.

Britanski Gardian ranije u sredu preneo je saopštenje saudijskog Ministarstva spoljnih poslova u kome se navodi da je zahvaljujući posredovanju Mohameda bin Salmana oslobođeno 10 stranih državljana koji su se borili na ukrajinskoj strani i koje su zarobili proruski separatisti. Među njima bilo je pet britanskih državljana, Prebeg, kao i državljani Maroka, Sjedinjenih država i Švedske.

Prebeg je kao pripadnik 36. brigade ukrajinske mornaričke pešadije početkom maja zarobljen u Mariupolju, a na suđenju koje su protiv njega i još četvorice zarobljenih stranaca organizovale separatističke vlasti Donjecka pretila mu je smrtna kazna, podseća zagrebački „24 sata“.

Prebeg je bio profesionalni vojnik u brigade „Tigrovi“ Hrvatske vojske, a pre godinu i po otišao je u Ukrajinu.

Na suđenju je kazao kako se ne oseća krivim, i da mu je motiv za pristupanje ukrajinskim snagama bio – dobijanje državljanstva.

„Dobio sam ponudu da mogu da ostanem u Ukrajini ako idem po ugovoru (na vojni rok), jer strani službenici oružanih snaga Ukrajine dobijaju boravišnu dozvolu za vreme trajanja ugovora, a nakon tri godine možete dobiti državljanstvo. Pa sam odlučio da odem na ugovornu službu u oružane snage“, navodi list Prebegove reči.

On je na suđenju tvrdio da nije učestvovao u borbama, već da je samo kopao rovove, a tužilaštvo samoproglašene proruske Republike Donjeck teretilo ga je za prolaženje obuke za terorističke aktivnosti, učestvovanje u sukobu kao plaćenika, te nasilno preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice protiv Prebega.

Saopštenje HVEP-a dodaje da je „Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Službom spoljnih poslova, od prvog dana predano radila i sarađivala s ukrajinskim telima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom, pri njegovoj poseti Ukrajini u maju“.

Ministarstvo se zahvalilo i Saudijskoj Arabiji i prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na saradnji i svesrdnoj pomoći u rešavanju ovog slučaja.

BONUS VIDEO: Protest rusa kod hotela Moskve

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar