Ilustracija Foto: Printscreen AP

Čelnik indonezijske vojske Hadi Tjahjanto rekao je da je pronađena podmornica koja je potonula kod Balija pri čemu je poginula cela posada od 53 člana.

Pročitajte još:

„S tim konačnim dokazom možemo da potvrdimo da je KRI Nangala 402 potonula i sva 53 člana posade su poginula na dužnosti“, objavio je Tjahjanto na konferenciji za medije.

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo izjavio je da je obavešten o tome da je nestala podmornica pronađena i da je potonula u Balijskom moru pa je uputio poruku saučešća porodicama 53 poginula člana posade.

„Svi mi Indonežani izražavamo duboko žaljenje zbog ove tragedije, posebno zbog porodica članova posade podmornice“, rekao je Vidodo.

Podmornica, jedna od pet u indonezijskoj floti, učestvovala je u vojnoj vežbi u blizini obale Balija pre nego što se s njom izgubio kontakt.

Naftna mrlja u blizini lokacije podmornice ukazivala je na moguće oštećenje rezervoara za gorivo.

Zalihe kiseonika u podmornici nemačke proizvodnje bile su dovoljne za nekoliko dana, a tokom vikenda u moru su pronađeni i predmeti iz nje, što je upućivalo na koban scenario.

Stručnjaci su upozoravali da je podmornica mogla da bude uništena pritiskom vode na dubini od 700 metara mnogo više nego što može da izdrži.

Indonezija je podmornicu nabavila 1981. godine, a vlasti tvrde da je bila ispravna.

U potrazi su pomogli i susedni Singapur i Malezija, kao i Sjedinjene Američke Države i Australija.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)