Boris Džonson Foto: EPA-EFE/SIMON DAWSON / NO10 DOWING STREET

U javnost su procurile fotografije britanskog premijera Borisa Džonsona kako pije vino na jednom događaju u svojoj rezidenciji u Dauning stritu krajem 2020. godine - u vreme kada su takva okupljanja bila zabranjena. Britanci su besni i pozivaju da se istraži kako je Skotland Jard postupao tokom istrage o zabavama u rezidenciji premijera tokom lokdauna.

Fotografije Borisa Džonsona je objavio ITV njuz u ponedeljak uveče. Na njima se vidi kako Džonson nazdravlja sa osam prisutnih koji su snimali događaj upriličen za odlazećeg direktora komunikacija Li Kejna 13. novembra 2020. godine. Premijer je u odelu i kravati, a na stolu pored njega se vidi asortiman vinskih boca, prenosi Dejli mejl.

Zamenica lidera liberalnih demokrata Dejzi Kuper poslala je pismo Nezavisnoj kancelariji za policijsko postupanje pozivajući ih da ispitaju istragu Metropoliten policije „Operacije Hilman“ o događajima u Dauning stritu broj 10.

Džonson je dobio obaveštenje o kazni zbog rođendanske zabave u kabinetu u junu 2020. godine, ali mu je rečeno da se neće suočiti sa daljim merama u vezi sa skupovima obuhvaćenim istragom. To je uključivalo i okupljanje od 13. novembra 2020. godine povodom odlaska jednog člana osoblja.

Kuper je rekla da policija mora da objasni zašto Boris Džonson nije kažnjen i zbog ovog događaja.

„Da je neko drugi uslikan na ovakvoj zabavi tokom karatina, sigurno i bio dovoljan dokaz da bude kažnjen. Izgleda da je postoji jedno pravilo za premijera, a drugo za sve ostale. Potpuni nedostatak transparentnosti u ovoj istrazi rizikuje da nanese ogromnu štetu poverenju javnosti“, rekla je on.

Dodala da je da je potrebno objašnjenje policije zasto Boris Džonson nije kažnjen, kada drugi jesu.

„Ako policija ne iznese na osnovu čega su donosili odluke, onda je uredu da se suoče sa istragom“, rekla je ona.

Malo je verovatno da će njen zahtev dobiti očekivani odgovor, pošto nadzorni organ obično razmatra samo najteže slučajeve, koji uključuju smrt ili ozbiljne povrede nakon kontakta sa policijom.

Zahtev takođe može da bude odbačen jer pritužbe može podneti samo neko ko je direktno prisustvovao incidentu ili je direktno pogođen njime.

Advokat Adam Vagner, autor predstojeće knjige o zakonima o koronavirusu, rekao je da je 13. novembra bilo nezakonito učestvovati na skupu ako taj skup nije bio neophodan za rad.

„Drugi su dobili kazne za ovaj skup, pa pretpostavljamo da policija smatra da je bio nezakonit. Zašto nije i premijer?“, rekao je.

Bivši savetnik najavio fotografije

Ove fotografije takođe postavljaju dodatna pitanja za istragu Skotland Jarda o Partigejtu. Detektivi su kaznili neke od ljudi na događaju koji je održan 13. novembra, ali među njima nije i Džonson. Skotland Jard je odbio da objasni zašto i premijer nije kažnjen.

Fotografije koje kompromituju Džonsona najavio je još odavno njegov bivši savetnik Dominik Kamings koji je dramatično izašao iz rezidencije u Dauning stritu iste noći, nakon što je izgubio borbu za moć za Džonsonovom suprugom Keri. On je rekao u ponedeljak da očekuje da će se fotografije pojavijati i da će naneti štetu premijeru, prenosi Dejli mejl.

Kamings je rekao da su fotografije dokaz da je Džonson lagao poslanike o Partigejtu i tvrdi da je zataškivanje razlog zašto Džonson nije kažnjen zbog ovog događaja, dok drugi jesu.

Postojale su i tvrdnje da je te večeri u stanu broj 11 održana posebna zabava sa glasnom muzikom kako bi se proslavilo „svrgavanje Kejna i Kamingsa“. Ove fotografije, podstiču spekulacije da je ovo prva u nizu kompromitujućih fotograifja za Džonsona, a da bi ostale mogle da budu objavljene u narednim danima i nedeljama.

Iz rezidencije u Dauning stritu 10 se niko nije oglašavao o ovom događaju, već su istakli samo da će premijer komentarisali sve nakon izveštaja visoke državne službenice Sju Grej, koji treba da bude objavljen za nekoliko dana. Ona piše izveštaj o ponašanju visokih političara i zvaničnika dok je ostatak Britanije poštovao ograničenja zbog pandemije.

PROČITAJTE JOŠ:

Oštre reakcije

Zamenica lidera laburista Angela Rainer je rekla da je Boris Džonson više puta rekao da ne zna ništa o kršenju pravila i da je lagao.

„Boris Džonson je napravio pravila, a onda ih prekršio“, rekla je.

Objavljivanje fotografija je naljutilo brojne poslanike konzervativaca.

Daglas Ros, lider škotskih konzervativaca rekao je da će ove fotografije sa pravom naljutiti ljude širom zemlje.

„Premijer mora da objasni zašto smatra da je ovo ponašanje prihvatljivo. Većini se ove slike čine neopravdanim i pogrešnim“, rekao je.

Bivši ministar u kabinetu Torijevaca Džeremi Hant je rekao je da se skandal Partigejt pokazao „neverovatno naprijatnim“ za Džonsona. On je istakao da je opasno komentarisati fotografije bez kontektsta izveštaja sa kojim se objavljuje.

BONUS VIDEO: Boris Džonson u poseti Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare