Foto: NEW YORK ATTORNEY GENERAL'S OFFICE

Snimak saslušanja bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa do kojeg je došao CBS News pruža prvi pogled na to kako se branio u istrazi o finansijskim prevarama vrednim 250 miliona dolara.

U video snimku se može videti da se Tramp pozvao na Peti amandman i odbija da odgovara na pitanja.

“Svako na mojoj poziciji ko se ne bi pozvao na Peti amandman bio bi budala, apsolutna budala”, rekao je Tramp na početku izlaganja.

Tramp je ispitivan u sklopu istrage njujorške državne tužiteljke Leticije Džejms o poslovnoj praksi Trampove organizacije, koja je kulminirala tužbom koju je Džejms pokrenuo u septembru protiv Trampa, neke od njegove dece i njegovih saradnika.

Nakon površnog razgovora između Trampa i istražitelja o uslovima izlaganja, Tramp je pročitao podužu izjavu u kojoj je istragu nazvao „najvećim lovom na veštice u istoriji naše zemlje“ i rekao da će tražiti svoje ustavno pravo da ne odgovara na pitanja.

Njegova zbrkana uvodna izjava, koja je trajala skoro sedam minuta, sadržala je optužbe da ga Džejms istražuje iz političkih razloga, a uključivala je i napade na Majkla Koena, bivšeg Trampovog advokata čije je svedočenje u Kongresu o njegovim poslovnim praksama i pokrenulo istragu državnog tužioca. On se takođe osvrnuo na FBI-jev pretres njegove kuće u Mar-a-Lagu, koji se dogodio dva dana pre njegovog svedočenja 10. avgusta.

Tramp je rekao da „nema izbora“ nego da se pozove na Peti amandman.

„Ne možemo dozvoliti odmetnutoj i van kontrole tužiteljki da koristi ovu istragu kao sredstvo za unapređenje svoje političke karijere“, rekao je Tramp.

Kada je ispitivanje – koje je uključivalo pitanja o finansijskim izveštajima njegove kompanije i načinu poslovanja Tramp organizacije počelo, on se pozvao na svoja prava iz Petog amandmana.

Svedočenje se odvijalo tokom nekoliko sati 10. avgusta. Video objavljen u utorak traje oko 37 minuta i pokriva delove transkripta iskaza koji su prethodno objavljeni, piše CNN.

***

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar