Sofi Karmasin
Sofi Karmasin Foto:HERBERT PFARRHOFER / AFP / Profimedia

Bivša austrijska ministarka, ključna ličnost u korupcionaškom skandalu koji je doveo do pada kancelara Sebastijana Kurca, pritvorena je, saopštile su austrijske sudske vlasti. Bivša ministarka za porodicu Sofi Karmasin (55), članica konzervativne OVP partije, privedena je „da se spreče novi prestupi“, rekla je za Frans pres portparolka regionalnog krivičnog suda u Beču.

Karmasin je umešana u skandal koji je doveo do ostavke Kurca sa mesta kancelara u oktobru. On je zatim u decembru objavio da se povlači iz političkog života, sa 35 godina.


Skandal je izbio u oktobru kada je sud ispitivao okruženje kancelara i ministra finansija u okviru istrage o delovanju bliskih Kurcovih saradnika koji su osumnjičeni da koriste javna sredstva za plaćanje anketa koje su zatim falsifikovane da poboljšaju imidž bivšeg lidera.

Tužilaštvo je takođe smatralo da je u zamenu za povoljne ankete i izveštaje za Kurca, moćna medijska grupa Austrija (Osterreich) nagrađena kupovinom unosnih reklama.

U toj aferi, Karmasin koja je ranije radila za institut za sprovođenje anketa, navodno je naručivala sporne ankete od bivšeg kolege i dobijala mito, prema optužnici.

Pad Sebastijana Kurca je bio spektakularan, on je jedno vreme bio nazvan „čudom“ evropskih konzervativaca kada je sa 31 godinom postao najmladji demokratski izabran vođa 2017.

Prema više austrijskih medija Kurc je našao posao u kompaniji konzervativnog milijardera Petera Tila gde će biti zadužen za svetsku strategiju.

BONUS VIDEO: Korona različitosti Austrija VS Rep. Irska – gosti Saša Božinović i Igor Petrović

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar