Moskva protest
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Pristalicama zatvorenog ruskog disidenta Alekseja Navaljnog biće zabranjeno kandidovanje na ruskim izborima, ako se usvoji zakon koji je predložila vladajuća stranka Jedinstvena Rusija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema predlogu, članovima ili pristalicama organizacije koje su proglašene ekstremističkim ili terorističkim neće biti dozvoljeno učestvovanje na izborima.

Ruske vlasti su prethodno dodale Navaljnijeve regionalne timove na popis ekstremističkih organizacija pre objave sudske presude.

Predloženi zakon trebalo bi se da se odnosi ​​samo na parlamentarne izbore koji su zakazani za septembar. Međutim, državna novinska agencija TASS izvestila je da su učinjene promene kako bi se obuhvatili svi izbori u zemlji.

Navaljnijevi saveznici nedavno su ostvarili dobar rezultat na regionalnim izborima.

Opozicija optužuje vladajuću stranku da koristi zakon kao sredstvo očuvanja svoje moći.

Prema tom zakonu, zabrana učestvovanja na izborima odnosi se i na pojedince koji podržavaju Navaljnog ili doniraju novac njegovim organizacijama.

Klasifikacija vladinih kritičara kao ekstremista ili onih koji zastupaju strane interese uobičajena je strategija Kremlja. Moskovski sud trenutno odlučuje o zahtevu tužitelja da se Navaljnijeva antikorupcijska organizacija proglasi ekstremističkom. Organizacija je više puta razotkrila velike slučajeve korupcije, ličnog bogaćenja i zloupotrebe položaja među ruskom elitom.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)