Foto:profimedia.rs

Primirje između Izraela i Hamasa koje je dogovoreno uz posredstvo Egipta, Katara i Sjedinjenih Američkih Država, može da bude produženo na još nekoliko dana. Obe strane su izrazile spremnost na novi dogovor, ali, kako se čini, iza toga se kriju mračni planovi.

Uspešna razmena

Četvrtog, poslednjeg dana dogovorenog primirja Izrael je dobio listu poslednjih 11 talaca, koji trebalo da budu oslobođeni nakon 52 dana provedena u zatočeništvu Hamasa.

Palestinska militantna organizacija obavezala se u okviru dogovora o prekidu vatre da oslobodi ukupno 50 žena i dece koji su kidnapovan u Gazi, u zamenu za oslobađanje 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora, osim u slučaju da dogovor bude produžen pod novim uslovima.

.

Oslobođeni taoci

Hamas je saopštio u nedelju da je trećeg dana prekida sukoba s izraelskom vojskom, oslobodio 13 izraelskih talaca, kao i četvoro stranaca – troje tajlandskih i jednog ruskog državljanina.

Izraelska vojska saopštila je, međutim, da je oslobođeno 14 Izraelaca i troje stranaca i da su predati Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

U saopštenju objavljenom juče, Hamas je rekao da želi da produži primirje i nakon isteka četvorodnevnog primirja, u nastojanju da se iz izraelskih zatvora oslobodi veći broj Palestinaca.

Dogovoreno primirje već uključuje odredbu o produženju za jedan dodatni dan za svakih deset talaca koje Hamas pristane da oslobodi.

Foto: Tanjug/Avi Ohayon/GPO/Handout via AP

Netanjahu: Spremni smo na produženje primirja

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštio je da je u telefonskom razgovoru rekao američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da je otvoren za produženje primirja sa Hamasom, ali da je ponovio da će se, kada se ono završi, kopnena operacija Izraelskih oružanih snaga (IDF) u Pojasu Gaze nastaviti punom snagom.

„Doveli smo kući još jednu grupu talaca, dece i žena, i dirnut sam u dubinu srca, kao i cela nacija, kada vidimo da su se porodice ponovo spojile“, rekao je on u video izjavi.

Netanjahu je naveo da je sa Bajdenom razgovarao o oslobađanju talaca, posebno devojčice sa američko-izraelskim državljanstvom Abigajl Idan.

Foto: Tanjug/Schneider Children’s Medical Center via AP

„Kakva je radost videti je sa nama. Ali s druge strane, kakva tuga što se vraća u stvarnost bez roditelja“, rekao je Netanjahu.

On je istakao da se sadašnje četvorodnevno primirje može produžiti kako bi se omogućilo oslobađanje više talaca „za svaki dan još 10“.

„Na kraju sporazuma vraćamo se punom snagom da ostvarimo svoje ciljeve: uništimo Hamas, osiguramo da se Gaza neće vratiti na ono što je bila i naravno da oslobodimo sve naše taoce. Siguran sam da ćemo uspeti u ovoj misiji jer nemamo drugog izbora“, poručio je on.

Palestinski pokret Hamas pozvao je ranije na produženje primirja sa Izraelom i nakon dogovorena četiri dana, kako bi, kako su naveli, se povećao broj oslobođenih.

Izrael Palestina razmena taoca Foto:Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed

Na pomolu produžetak sporazuma

Prema navodima pojedinih zapadnih medija, opsežni pregovori su u toku, ali do zaključenja ovog broja nije došlo do produženja primirja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Katar, Egipat, Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Španija rade na produžetku privremenog prekida vatre između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, izjavio je ministar inostranih poslova Palestinske uprave Rijad al Maliki.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom španske diplomatije Žozeom Manuelom Alvaresom, na marginama Foruma za Uniju Mediterana u Barseloni, Maliki je rekao da bi sadašnje primirje moglo da bude produženo za „jedan, dva ili tri dana“, ali je dodao da niko ne zna tačno koliko.

Iz izjava Benjamina Netanjahua jasno se zaključuje da Izrael priprema još jače vojne udare na Gazu nakon okončanja primirja, dok su planovi koje Hamas kuje u tišini zasad neizvesni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar