Foto:REUTERS/Oleksandr Ratushniak/Tanjug/AP Photo/Libkos/Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Jevgenij Prigožin, šef ozloglašene ruske plaćeničke grupe Vagner, tvrdi da su ruske snage ostvarile punu kontrolu nad ovim ukrajinskim gradom.

„U podne 20. maja, Artemovsk je potpuno zauzet, poslednji deo takozvane višespratnice Avion“, napisao je Prigožin na Telegram kanalu.

Artemovsk je ruski naziv za grad Bahmut.

Kontrola nad gradom biće preneta na Ministarstvo odbrane, precizirao je Prigožin. On je zahvalio generalima Sergeju Surovikinu i Mihailu Mizincevu koji su „omogućili izvođenje ove teške operacije“, prenele su RIA Novosti.

Prigožin se posebno zahvalio Putinu što im je, kako je rekao, „dao priliku i visoku čast da branimo svoju otadžbinu”.

Jedna pripadnik Vagnera rekao je za RIA Novosti da su jurišni odredi izašli na put ka selu Ivanovskoje pod kontrolom Kijeva, koje je postalo „finiš“ u bitkama za Bahmut. Njegov kolega je takođe rekao da su tokom proteklog dana ruske snage zauzele delove na periferiji grada, primoravši ukrajinske snage da se povuku iz svojih uporišta.

Koliko još juče, Prigožin je tvrdio da Bahmut neće pasti u ruke Vagnera u naredna dva dana, jer se ukrajinski branioci skrivaju u improviziranoj „tvrđavi“. Tada je i pominjao četvrt Avion.

„Postoji četvrt poznatija kao ‘Avion’. Radi se o neprobojnoj tvrđavi koja se sastoji od niza višespratnica na jugozapadu Bahmuta, gde se vode žestoke bitke“, rekao je Prigožin.

Pročitajte još:

Ukrajinska strana za sada nije se oglašavala o Prigožinovim navodima.

Bahmut je važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske grupe u Donbasu. Za ovo mesto, u kom je pre rata živelo oko 70.000 ljudi, mesecima su vodile žestoke borbe. Na ruskoj strani značajan deo borbenih zadataka obavljala je Vagner grupa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare