Foto:REUTERS/Oleksandr Ratushniak/Tanjug/AP Photo/Libkos/Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Viktor But, oslobođeni ruski trgovac oružjem poznat pod nadimkom "Trgovac smrću", fotografisan je sa šefom privatne ruske vojne grupe Vagner Jevgenijem Prigožinom, dok su zajedno putovali u ruski grad Uljanovsk.

Prigožin, čiji su plaćenici grupe Vagner igrali ključnu ulogu u ruskim nastojanjima da osvoje ukrajinski grad Bahmut, objavio je fotografiju dvojice muškaraca na svojem Telegram kanalu, navevši da su zajedno putovali u utorak. Snimak se potom pojavio i na Tviteru.

But, 56-godišnji bivši sovjetski vojni zvaničnik služio je 25-godišnju kaznu u Sjedinjenim Državama pre nego što je oslobođen u zamenu za američku košarkašku zvijezdu Britni Griner u sklopu razmene zatvorenika na visokom nivou krajem prošle godine, prenosi Jutarnji list.

On je osuđen u aprilu 2012. godine nakon što je proglašen krivim za urotu za ubistvo američkih građana i zvaničnika, prodaju oružja vrednog milione dolara gerilcima Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) i pomaganje terorističkoj organizaciji.

Američko ministarstvo pravosuđa za Buta je reklo da je jedan od najproduktivnijih trgovaca oružjem na svetu. Lokalne novinske kuće izvestile su da je Prigožin posetio regrutni centar za svoju paravojnu organizaciju.

„Bilo je to zajedničko putovanje“, rekao je Prigožin u audio poruci na Telegramu, hvaleći Buta kao „najpametniju, najobrazovaniju osobu“.

Poliglot iz zatvora

But se „tokom mnogih godina koje je proveo u američkom zatvoru bavio samoobrazovanjem, naučio mnoge jezike, uključujući farsi“, rekao je Prigožin.

„Što se tiče Amerikanaca koji su ga pustili iz zatvora, naravno da su napravili veliku grešku jer on ima toliko trezven stav prema postojećoj situaciji u Ruskoj Federaciji da ako pokaže svoje sposobnosti i sprovede svoje planove, onda će, naravno, Rusija postati mnogo jača, čvršća nego što je danas“, rekao je šef Vagnera.

„Stoga verujem da ova osoba može obaviti veliki posao za budućnost Rusije“, dodao je.

Sergej Morgačev, zamenik gradske dume Uljanovska, rekao je za ruske novine Komersant da se Prigožin sastao s borcima koji su bili povređeni i koji su „na rehabilitaciji“. Prigožin je, kako je rekao Morgačev, obećao da će rešiti sve njihove probleme.

Šef grupe Vagner je u decembru je pohvalio Butovu odluku da se pridruži ultranacionalističkoj Liberalno-demokratskoj stranci (LDPR), nekoliko dana nakon povratka na rusko tlo iz američkog zatvora. LDPR je 1991. godine osnovao pokojni Vladimir Žirinovski, koji je preminuo 2022. To je treća najveća stranka u ruskoj Državnoj dumi.

„Viktor But nije osoba, on je primjer čvrstine. But će sigurno biti dobar na čelu svake postojeće stranke i bilo kojeg pokreta“, rekao je Prigožin u izjavi u to vreme.

Napetost između Prigožina i Šojgua na vrhuncu

Zajedničko putovanje Buta i Prigožina dolazi u trenutku kada su napetosti između šefa Vagnera i ruskog ministarstva odbrane na vrhuncu.

Tokom višemesečnog nastojanja da preuzme kontrolu nad Bahmutom i sve dok se njegovi plaćenici ovog meseca nisu povukli iz grada, Prigožin je stalno iznova optuživao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da namerno uskraćuje njegove borce za municiju i podršku.

Prigožin je tokom vikenda odbacio Šojguov zahtjev da svi dragovoljci koji se bore za Rusiju moraju potpisati formalni ugovor s Ruskom Federacijom do 1. jula, uključujući i grupu Vagner, a u utorak je rekao da je rusko ministarstvo odbrane dva puta pokušalo uništiti njegovu grupu.

BONUS VIDEO: Zelenski u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar