Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia, Гулагу-нет Официальный канал

Novinska agencija u vlasništvu šefa grupe Vagner komentarisala je Andreja Medvedeva, navodnog bivšeg komandanta vagnerovaca. On je pobegao sa ratista, ilegalno ušao u Norvešku te u toj zemlji zatražio azil. Trenutno se nalazi u Oslu.

Medvedev je u intervjuu za stranicu Gulagu.net ispričao da je spreman da svedoči i otvoreno da govori o zločinima grupe Vagner, kao i o ulozi Prigožina.

Prigožin je na Telegramu označio bivšeg borca Vagnera kao „vrlo opasnog čoveka“, prenosi Euro vikli njuz.

„Medvedevu se trebalo suditi zbog maltretiranja zatvorenika“

Na upit o bivšem vagnerovcu objavljenom na Telegram kanalu Prigožinove novinske agencije Concorde, agencija odgovara:

Foto:Profimedia.rs

„Andrej Medvedev je radio u norveškom bataljonu Vagnera koji se zove Nidhog jer je imao norveško državljanstvo. Trebalo ga je procesuirati zbog pokušaja maltretiranja zatvorenika. Detaljni materijali dostupni su sigurnosnoj službi Vagnera i pripremljeni su za predaju ruskim telima za sprovođenje zakona. Do sada je Medvedev bio na poternici. Budite oprezni, vrlo je opasan“, navodi se.

Bivši vagnerovac ispričao kako je izgledao njegov prelazak granice

Medvedev tvrdi da je nedavno uspeo da pobegne u Norvešku. Svoj dramatičan sled događaja vojnik je ispričao u videosnimku uživo koji je objavljen na Jutjub kanalu Gulagu.net.

Rekao je da se provukao kroz rupu u ogradi od bodljikave žice u blizini grada Nikela u okrugu Murmansk u Rusiji. To se navodno dogodilo u petak 13. januara oko dva sata ujutro. Došavši do zaleđene reke Pasvik koja razdvaja dve zemlje, pretrčao je na mestu gde je široka samo nekoliko stotina metara, prenosi Index.hr.

Andrey Medvedev Foto:Гулагу-нет Официальный канал

„Okrenuo sam se i video ljude sa svetiljkama na udaljenosti od oko 150 metara kako trče u mom smeru. Trčao sam uz šumu. Čuo sam dva pucnja. Razbio sam telefon i bacio ga u šumu, a zatim potrčao po ledu prema svetlu nekih kuća“, rekao je.

„Pustili su psa, ali se valjda zapetljao negde u žicu kod granice. Verovatno su i sami počeli trčati za mnom. Led je bio vrlo tanak, a dok sam trčao, na delovima je pukao. Pokucao sam na vrata jedne od privatnih kuća u području Skrojtnes u Kirkenesu. Zamolio sam vlasnike kuće za pomoć“, ispričao je Medvedev u videu.

Ubrzo nakon toga su ga uhapsili norveška policija i graničari. Potom je prebačen avionom u Oslo.

PROČITAJTE JOŠ:

Plaćenici koji su pokušali da pobegnu nisu dobro završili

Gulagu.net izveštava da je Medvedev spreman svedočiti protiv Prigožina. Ovo je prvi poznati slučaj da je bilo koji visoki zapovednik Vagnera prebegao na evropsko tlo. Ujedno, to je dobra vest za Zapad, ako je Medvedev zaista onaj za koga se predstavlja.

Borac tvrdi da je nakon što mu je istekao četveromesečni ugovor s Vagnerom napustio plaćeničku grupu i odlučio pobeći u Evropu. Poznato je da Prigožin kontroliše svoju vojsku „gvozdenom pesnicom“, a s dezerterima se postupa na najokrutniji način.

Video koji je kružio društvenim mrežama prošlog novembra pokazao je pogubljenje Vagnerovog borca koji je pokušao prebeći u Ukrajinu. Naknadno je viđen na snimku gde mu je lobanja razbijena maljem. To je način na koji Prigožin navodno postupa sa svima koji su pokušali da pobegnu.

Čak je u jednoj poruci sarkastično komentarisao sadržaj videa. Takođe je navodno dao da se isporuči kutija za violinu s okrvavljenim maljem u Evropski parlament. Takođe, govorilo se da je Prigožin naredio da se ubiti svakoga ko se odbije da se bori.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar