Foto: White Helmets/Handout via REUTERS

Rekla je da se molila da umre pre brata i sestre jer nije želela da ih gleda kako umiru pred njenim očima.

Iz svog bolničkog kreveta na severozapadu Sirije, desetogodišnja Rama Al-Ahmed ispričala je užasnu priču o tome kako je bila zarobljena 45 sati pored mrtve majke ispod teškog betona, nekada dela petospratnice u kojoj su živeli.

Spasioci su izvukli Ramu iz ruševina zajedno sa šestogodišnjim bratom Zajedom i petogodišnjom sestrom Šam, koji su oboje preživeli.

„Poslednje čega se sećam je da sam trčala stepenicama, držeći sestru i brata za ruke, a onda se cela petospratnica srušila na nas“, rekla je ona. „Bili smo zaglavljeni na jednom mestu, a pored nas je bila naša majka koja je umrla“, rekao je Rama u bolnici u gradu Idlibu na severozapadu Sirije koji drže pobunjenici.

Govorila je krhkim glasom i nekoliko puta se slomila tokom telefonskog razgovora.

„Majka mi je umrla, ali brat i sestra i ja smo bili zaglavljeni. Vrištali smo i vikali, bilo je jako mračno i strašno“, opisala je poluglasno. „Bilo je i veoma hladno“, dodala je ona.

Rekla je da se molila da umre pre brata i sestre jer nije želela da ih gleda kako umiru pred njenim očima. „A onda je  do nas došla voda i jedva smo mogli da dišemo“.

Voda je dolazila iz rezervoara u srušenoj zgradi, a padala je i kiša. „Gurala sam sestru i brata, ali bili smo do pola u vodi“.

„Iznenada, posle mnogo sati, ne znam koliko, ugledala sam malu svetlost kako prodire“.

„Nisam mogla da vičem glasno jer sam bila malaksala”, rekla je.

Ramu, njenog brata i sestru spasili su Beli šlemovi, sirijska spasilačka grupa koja već godinama deluje u ratom razorenoj zemlji. Grupa je u četvrtak objavila video snimak spasavanja.

„Mogla sam da čujem čoveka kako nam govori: ‘Ovde sam. Dolazimo da vas spasimo, ne bojte se'“, priseća se Rama.

Na snimku koji su objavili Beli šlemovi vidi se dobrovoljac kako se probija kroz ruševine i rukom ih uklanja kako bi došao do zarobljene dece.

Rama, njen brat i sestra oporavljaju se od zadobijenih povreda u bolnici u Idlibu.

„Rama ne zna, ali joj je jedan prst amputiran“, rekao je njen otac Zuheir Ahmad. „To joj još nismo rekli. Dovoljno joj je trauma“, rekao je otac i dodao da sestra i brat imaju posekotine i modrice. „Izgubio sam ženu, ali imam sreće – još uvek imam decu“, rekao je on.

U vreme zemljotresa, Ahmad se brinuo o bolesnom ocu, nekoliko metaraudaljenom od svog doma. „Kada sam osetio zemljotres, pojurio sam i video celu porodicu pod ruševinama“, rekao je on.

Bili su zarobljeni skoro 45 sati.

Nevladina organizacija Save the Children upozorila je da „prijeti druga humanitarna katastrofa“ nakon potresa koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju i odneo više od 20. 000 života.

„Situacija širom severozapadne Sirije je kao nijedna druga trenutna kriza u svetu. Od gubitka članova porodice do domova, do nedostatka hrane ili vode za piće, lančana reakcija ove katastrofe je uticala na svako dete“, rekla je Ketrin Ahil, šef komunikacija u ogranku organizacije u Siriji. Save the Children.

BONUS VIDEO: Spašavanje dečaka iz Sirije 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar