Kada je sahrana počela, hiljade ljudi se okupilo pod borovima i čempresima planine Hercl, ne bi li čuli hvalospeve i molitve za mladu devojku koju nikada nisu ni upoznali. U Aškelonu, u stanu ukrajinske izbeglice odzvanja artiljerijska vatra usmerena na Pojas Gaze, dok na blistavom suncu jerusalimskog kompleksa, novinari pokušavaju da pristupe zgradi Krivičnog suda u ulici Jafa. Tamo sedi žena koja se suočava sa ozbiljnim optužbama. Ovo je priča o Rouz, Katiji i Suraji. Ženama na koje je ovaj kataklizmički rat ostavio velike posledice.

Jedna je jedavno ubijena, druga je pobegla iz jednog krvavog sukoba i našla se u grotlu bomardovanja, a treća sedi u zatvoru, gde će možda ostati još nekoliko godina.

Otkako je Hamas izvršio napad na Izrael 7. oktobra, poginulo je na hiljade Izraelaca i Palestinaca, dok su stotine hiljada, a možda i milioni sa obe strane sukoba raseljeni iz svojih domova.

Foto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

Volela je pecanje i želela decu

Devojka jevrejskog porekla iz Džordžije, Rouz Lubin, imala je samo 20 godina kada je nastradala. Bila je najstarija od petoro dece i isticala se u sportu, posebno u rvanju.

I Izraelu je išla u školu kako bi usavršila svoj hebrejski i pridružila se izraelskoj vojsci. Upisana je u Graničnu policiju, gde je dobila čin narednika. Na dan invazije, 7. oktobra, učestvovala je u odbrani svog kibuca u blizini granice sa Gazom.

Foto: Instagram/friends_of_the_idf

Prošlog ponedeljka bila je deo kordona za proveru ličnih dokumenata na jednoj od kapija u starom gradu Jerusalima. Tada ju je 16-godišnji palestinski dečak izboo nožem i ranio jednog od njenih kolega.

Volela je konje i pecanje. Mašala je o velikoj porodici – želela je sedmoro dece.

Iz jednog rata u drugi

Katja je rođena u jevrejskoj porodici u Sevastopolju na Krimu, koji je Rusija okupirala, a odrasla je u Odesi.

Studirala je medicinu i postala dermatolog i virusolog. Radila je u bolnici u Kijevu i živela u predgrađu. Zajedno sa svojim suprugom advokatom dobila je sina Stanislava.

„Imali smo veliku kuću i mislili smo da će rat u Ukrajini trajati nekoliko dana, ne predugo. Ali jedno veče se dogodila eksplozija od koje se pod kuće zatresao. Moj sin se prestravio. Tada je imao 19 meseci i znao je samo pet reči. Jedna od njih je bila ‘podrum’. Tada sam shvatila da je vreme da napustim Ukrajinu“, priča Katja.

U toj nameri im je pomogla lokalna jevrejska organizacija. Prvo su autobusom stigli do sinagoge u Kijevu, odakle su otišli u Mađarsku i odleteli u Izrael kao izbeglice. Prvo su odseli u hotelu u Jerusalimu, a onda im je država pronašla stančić u Aškelonu, 11 kilometara od granice sa Gazom. Odabrala je to mesto, jer je želela da bude pored mora. Podsećalo je na Odesu. Jednog jutra, Hamas je napao Izrael.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Videli smo rakete. Bili smo šokirani. Atmosfera je bila kao u Ukrajini. U vazduhu su se osetile bombe, prozori su se tresli“, priča ona i dodaje da je njen sin imao samo jedno pitanje – „gde je sklonište?“.

Zatvor zbog intervjua

U priči o trećoj ženi, Suraji, ključnu ulogu ima palestinski tinejdžer koji je napao Izraelca nožem zbog čega ga je vojska ubila. Krvavi okršaj odigrao se 31. oktobra.

Adam Abu Alhava (17) ležao je mrtav ispred ulaza u anglikansku katedralu Svetog Đorđa, gde je samo nekoliko dana ranije propovedao nadbiskup Kenterberija.

Foto: Jaafar ASHTIYEH / AFP / Profimedia

Kako su mediji preneli, nožem je izboo i teško ranio pripadnika Granične policije. Ubijen je u pokušaju bekstva.

Policija je uhapsila njegovog oca Nasera, invalida koji prodaje razglednice i njegove dve sestre. Kako piše novinar Dejli mejla, koji je izveštavao sa lica mesta, njihova porodična kuća je verovatno bila opljačkana tokom policijske racije.

„Video sam da je sve ispreturano i pobacano, novom frižideru su otkinuta vrata i televizor je bio razbijen. Adamova majka, koja još nije znala da joj je sin umro od zadobijenih rana, histerično je plakala. Tada smo upoznali njenu sestru Suraju“, priča novinar.

Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Suraja je ispred kuće davala intervju lokalnoj palestinskoj televizijskoj ekipi.

„Oni to rade jer žele našu zemlju! Žele da odemo, ali mi nikada nećemo odustati“, kazala je ona. Njene reči su imale posledice.

Suraja je uhapšena zbog podstrekivanja na nasilje na osnovu onoga što je rekla tokom svog intervjua. Njena porodica je rekla da joj zbog toga preti zatvorska kazna i do tri godine.

Adamov otac Naser nije želeo da da izjavu medijima, jer se uplašio da ga ne uhapse kao što su Suraju.

Pročitajte još...

Meštani su rekli da je kolektivno kažnjavanje uobičajena praksa u slučajevima kada član porodice napadne ili ubije člana izraelskih snaga bezbednosti.

Medijima nije bilo dozboljeno da uđu u prostorije suda gde se odvijalo suđenje Suraji. Ni porodici optuženog nije bilo dozvoljeno da prisustvuje suđenju.

Član Adamove porodice je rekao kako Surajina kazna može da bude produžena ukoliko ranjeni policajac umre.

BONUS VIDEO Više eksplozija u Gazi viđeno sa juga Izraela