Salah Abdeslam
Salah Abdeslam Foto:Tanjug/Belgium Federal Police via AP

Jedini preživjeli član grupe koja stoji iza napada u Parizu 2015. proglašen je krivim za terorizam, javlja BBC.

Salah Abdeslam je jedan od 19 terorista Islamske države osuđenih za ubistvo 130 ljudi i ranjavanje više stotina u koordinisanim napadima širom Pariza u noći 13. novembra 2015. godine.

On je ove nedelje pred sudom rekao da „nije ubica“ i da bi ga osuditi za to bila „nepravda“.

Više od devet meseci, žrtve, novinari i porodice poginulih stajale su u redu ispred posebno izgrađene sudnice u Parizu kako bi sastavili priču o najgorem napadu u Francuskoj od Drugog svetskog rata.

Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Objašnjenja Salaha Abdeslama, koji sada ima 32 godine, ponekad su bila kontradiktorna i teško ih je pratiti.

Optužen je da je bio deo desetočlanog odreda teško naoružanih džihadista koji su pokrenuli napad, pre nego što je bacio svoj samoubilački pojas i pobegao nazad u svoj dom u Briselu gde su živeli mnogi njegovi saoptuženi.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus, File

Tužioci su zatražili doživotnu kaznu za Salaha Abdeslama, najtežu kaznu za kriminalce koja se može izreći po francuskom zakonu, sa samo malim šansama za uslovni otpust nakon 30 godina.

Izrečena je samo četiri puta od 1994. godine.

Izricanjem presude okončan je najduži krivični proces u posleratnoj francuskoj istoriji, koji se od septembra vodi u specijalno dizajniranoj sudnici u pariskoj Palati pravde u kojoj je učestvovalo preko 2.000 tužilaca i više od 300 advokata.

***

BONUS VIDEO: Ajfelov toranj – od rugla do večnog simbola Pariza

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar