Foto:EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Pretnje upućene najvišim slovenačkim zvaničnicima ubuduće će biti procesuirane po službenoj dužnosti umesto na zahtev oštećene strane, kako je bilo do sada, odlučio je parlament.

Poslanici vladajuće većine odlučili su da pretnje najvišim predstavnicima države ubuduće budu tretirane kao ozbiljno krivično delo za koje se izriču stroge kazne, navodi agencija Hina.

Opozicija je glasala protiv izmene zakona, navodeći da je ona ustavno sporna jer se njom u postupku izdvajaju političari i štićene osobe i time krši načelo ravnopravnosti pred zakonom.

Predstavnici opozicije su naveli da je cilj vlasti da disciplinuje građane i da ugrozi slobodu javne reči i kritike vlasti.

Oni optužuju premijera Janeza Janšu za autokratsko vladanje, ali i za toksičan javni diskurs i agresivnu komunikaciju koja izaziva neodmerene reakcije, uključujući pretnje.

Više čelnika vladajuće koalicije, među kojima je i Janša, krajem oktobra je na kućne adrese dobilo koverte sa pretnjama smrću. U kovertama su bili i meci većeg kalibra.

BONUS VIDEO: Slovenija, najčistija zemlja sveta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar