Austrija koronavirus
Koronavirus u Austriji Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

U Austriji, koja je u lokdaunu od početka nedelje, sistem za PCR testiranje u svim delovima zemlje je preopterećen i testiranima rezultati stižu sa velikim kašenjenjem.

PROČITAJTE JOŠ:

Dok su prošle nedelje Gornja Austrija i Salcburg objavile da je „pao“ njihov sistem testiranja, a i Koruška ove nedelje zbog preopterećenja donela odluku da ne moraju više da se testiraju oboleli od korone nakon desetodnevnog karantina, očigledno problemi postoje i u Beču.

Reporter Tanjuga u Beču morao je, pored vakcinacije da se testira za odlazak na konferenciju za štampu u Vladu Austrije, ali u tome je bio onemogućen, jer rezultat PCR testa, koji je inače besplatan, nije stigao na vreme.

Naime za prisustvo medijskim događajima u Vladi primenjuje se takozvano „2G plus“ pravilo, a ono predviđa da vakcinisani ili izlečeni moraju imati i negativan PCR test.

Austija Bec zatvaranje koronavirus
Prazne ulice u Beču usled zatvaranja Foto:Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Test koji se radi u „boksovima za testiranje“, kojih ima širom grada, urađen je u ponedeljak u 16:52 minuta, a rezultat je stigao za više od 24 sata, u utorak u 17:35.

Preopterećenje sistema testiranja, a svakodnevno se vrši više od 400.000 PCR testova, predstavlja veliki problem po nevakcinisane zaposlene.

Naime, na radnom mestu važi „3G“ pravilo, a to predviđa da na posao mogu doći samo vakcinisani, izlečeni od kovid19 ili negativno testirani.

Antigenski test, koji mogu sprovesti u apotekama, ima rok važenja od svega 24 sata, a PCR test 48 sati.

Međutim, pošto se rezultat dobije sa tolikim zakašenjenjem zaposleni nevakcinisani de fakto bi, kako ne bi imali izostanak na poslu, morali da se testiraju svakodnevno.

Austija Bec zatvaranje koronavirus
Prazne ulice u Beču usled zatvaranja Foto:Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

Ispred boksova za testiranje ima redova, negde veći, negde manji.

Tako, na primer, na najvećem punktu za testiranje, u koji je moguće ući kolima, Vienna Austria Center iz dana u dan formira se ogromna kolona vozila, koja blokira i delove bečkog autoputa A22.

Pandemijska taksa za nevakcinisane

U diskusiji o najavljenoj obaveznoj vakcinaciji, koja treba da stupi na snagu u Austriji od februara iduće godine, sve je više predloga za primenu te mere, kao što je pandemijska taksa.

Potpredsednik Lekarske komore Donje Austrije Gerit Loibl rekao je da bi mogao zamisliti da se uvede pandemijska taksa za nevakcinisane u visini od 90 do 100 evra mesečno.

Do te cifre je došao, objasnio je, uzimajući u obzir porez na duvan i navike pušača.

Prosečni pušač mesečno sličnu svotu „plaća“ državi, dodao je on.

Prema njegovim rečima, pandemijska taksa mogla bi doprineti povećanju stope vakcinacije.

Austrija Bec protest
Protesti u Beču povodom uvođenja novih mera zatvaranja Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Raste broj zaraženih u školama

U Austriji broj infekcija korona virusom među decom od šest do 14 godina nalazi se u velikom porastu.

Prema podacima Agencije za zdravstvo i bezbednost ishrane (AGES) sedmodnevna incidencija, koja pokazuje broj novozaraženih po 100.000 stanovnika, prošle nedelje porasla je kod mladih od šest do 14 godina na čak 2.425,6.

To je rast od 59,75 odsto u samo nedelju dana, i rast od 99,74 odsto u poslednje dve nedelje.

Time je ova grupa stanovništva u međuvremenu najpogođenija infekcijom korona virusom, a lokdaunom, koji je stupio na snagu od ponedeljka nisu zatvorene škole, već se nastava odbija normalno uz mogućnost opravdanog odsustva koje koristi samo jedna četvrtina đaka.

Posle ove grupe širenjem virusa pogođena je i starosna grupa između 35 i 44 godine sa incidencijom od 1.382,6, pa onda slede mladi od 15 do 24 godine sa 1.321.

Kod generacije starije od 85 godina incidencija je svega 434,2, kod onih od 75 do 84 godine 465,5, a kod dece mlađe od šest godina 482,5.

Kada je reč o stopi vakcinisanosti starosna grupa od 12 do 14 godina ima stopu od 36,17 odsto, od 15 do 24 godine 64,01 odsto, a od 25 do 34 je stopa 64,79.

Foto: REUTERS/Lisi Niesner

Kod grupe od 35 do 44 godine stopa vakcinisanosti je 69,73 odsto, a kod seniora od 75 godina je 90 odsto potpuno imunizovano.

U Beču je nedavno počela vakcinacija dece od pet do 12 godina i bez odobrenja Evropske agencije za lekove (EMA), i stopa vakcinisanosti je 0,32 odsto.

Očekuje se da će EMA u četvrtak odobriti primenu vakcine Biontek-Fajzer za decu od pet godina.

BONUS VIDEO: Dr Radmilo Janković Da li su kovid propusnice ubrzale vakcinaciju 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar