Mohamed Al Fayed Foto:EPA/ANDY RAIN

Mohamed Al Fajed, milijarder koji je posedovao Harods i Fulam, umro je - skoro 26 godina nakon što je njegov sin poginuo zajedno sa princezom Dajanom u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Egipatski biznismen, čiji su poslovni interesi u Velikoj Britaniji uključivali robnu kuću Harods i Fulam, imao je 94 godine.

Rođen je u Aleksandriji i preselio se u Veliku Britaniju 1960-ih, postavši rana pokretačka snaga u razvoju Dubaija, a kasnije je sa svojom braćom kupio House of Fraser, koja je posedovala Harods, kao i hotel Ric u Parizu.

Ali većina Britanaca ga najbolje poznaje po njegovoj kontinuiranoj potrazi za odgovorima na pitanja u vezi sa smrću njegovog sina Dodija, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Parizu zajedno sa Dajanom, princezom od Velsa 31. avgusta 1997. – 26 godina i dan pre njegove smrti.

Dajana i Dodi napustili su Ric u Parizu u ranim satima 31. avgusta, a Anri Pol, zamenik šefa obezbeđenja u hotelu, odvezao ih je od paparaca. Pol izgubio kontrolu nad automobilom i udario u stub brzinom oko 100 km/h.

Al-Fajed je otvorio svoju privatnu istragu o nesreći nakon što je bio nezadovoljan zvaničnim istragama.

Istraga iz 2008. je zaključila da su Dodi i Dajana protivpravno ubijeni kombinacijom Polove vožnje pod dejstvom alkohola, činjenica da ni jedno od njih dvoje nije bilo vezano pojasom – i zbog paparaca koji su ih progonili ranim jutarnjim pariskim ulicama.

Mohamed Al Fayed Foto:Neil Hall / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ipak, gospodin Al-Fajed je navodno promrmljao novinarima kada je napuštao sud: „Najvažnije je da je to ubistvo“.

Zajedno sa svojom braćom, Al-Fajed je 1980-ih kupio kuću Frejzer, koja je uključivala londonsku robnu kuću Harods u Najtsbridžu.

On je zadržao vlasništvo nad radnjom nakon što je grupa Frejzers ušla u javnu trgovinu do 2010. godine, kada ju je prodao Katar Holdingu.

Takođe je zaradio poštovanje navijača Fulama nakon što je kupio profesionalnu ekipu Zapadnog Londona za 6 miliona funti 1997. godine – a njegova novčana injekcija je dovela do toga da se tim probije u Premijer ligu i evropsko takmičenje u roku od nekoliko godina.

PROČITAJTE JOŠ:

Pre 1997. g. Al-Fajed je takođe postao poznat britanskoj javnosti zbog svoje umešanosti u skandal „gotovina za pitanja“, u kojem su poslanici podneli sramotne ostavke pošto nisu izjavili da ih je Egipćanin platio da postavljaju pitanja u parlamenta.

On se 1994. obratio listu Gardijan sa navodima i doveo do ostavke poslanika Tima Smita.

Utvrđeno je da je još jedan poslanik, Nil Hamilton, primao mito, uključujući odmor u Ricu i besplatnu kupovinu u Harodsu.

Oženio se bivšom manekenkom Hajni Vaten sa kojom ima četvoro dece: Jasmin, Karima, Kamilu i Omara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar