Foto: Philippe Ledru / akg-images / Profimedia

Jahta na kojoj je Dajana, princeza od Velsa, provela deo svog poslednjeg leta, potonula je u Sredozemlju.

Pretpostavlja se da je jahta „Kudžo“ (Cujo), koja je nekada pripadala Dodiju Al-Fajedu, probušena nakon što je udarila u neidentifikovani predmet kod mesta Bolije-sir-Mer na francuskoj rivijeri.

Sedmoro ljudi na brodu evakuisano je gumenim čamcima na naduvavanje, ali je jahta potonula i završila na dubini od najmanje 2.430 metara, uprkos pokušajima spasavanja, prenosi magazin Tajms.

Foto: PATRICK HERTZOG / AFP / Profimedia

Poslednji vlasnik jahte bio je Italijan sa kućom na francuskoj obali. U trenutku kada se nesreća dogodila, on je pokušao i nije uspeo da ispumpa vodu, prenose francuski mediji. Drugi pokušaj je učinjen od strane tegljača koji je poslat na lice mesta, ali bezuspešno.

„Cujo“ je dospeo na naslovne strane u leto 1997. godine kada je princeza Dajana fotografisana na tom brodu u društvu Al-Fajeda. Nedeljama kasnije, poginuli su u saobraćajnoj nesreći u Parizu kada je njihov automobil kojim je upravljao šofer udario u stub u tunelu Alma, bežeći od paparaca.

Tog leta, Dajana je takođe fotografisana na „Sokaru“, jahti koja je tada bila u vlasništvu Al-Fajedovog oca, Mohameda.

„Cujo“ je izgrađen u Italiji 1972. za Džona fon Nojmana, biznismena koji je zaradio bogatstvo prodajući automobile Porše i Folksvagen u SAD.

On je rekao da želi najbržu jahtu na svetu, a italijansko gradilište „Baljeto“ mu je izašlo u susret, opremivši ga sa dva 18-cilindarska motora koji su obezbedili maksimalnu brzinu od 40 čvorova.

Van Nojman ga je posle nekoliko godina prodao sinu Adnana Kašogija, trgovca oružjem, koji ga je kasnije prodao Al-Fajedu, svom rođaku.

Pročitajte još...

Tokom 1990-ih, Al-Fajed je jahtu privezao kod Sen Tropea i na nju pozivao ljude poput Bruk Šilds, Klinta Istvuda, Tonija Kertisa i Brusa Vilisa.

Nakon smrti Al-Fajeda i Dajane, jahta je prodata na aukciji 2020. godine i kupila ju je bogata italijanska porodica za 190.720 evra.

BONUS VIDEO Čarls stigao na krunisanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar