Naftali Benet
Naftali Benet Foto:EPA-EFE/ABIR SULTA

Premijer Izraela Naftali Benet zapretio je danas Iranu, nakon nedavnih ubistava iranskog pukovnika i inženjera, koja se pripisuju jevrejskoj državi.

„Godinama iranski režim koristi teror protiv Izraela i regiona preko svojih izaslanika, ali glava hobotnice, sam Iran, uživa neku vrstu imuniteta“, rekao je Benet na posebnoj sednici vlade povodom Dana Jerusalima, kojim se obeležava osvajanje istočnog dela tog grada u Šestodnevnom ratu 1967.

„Kao što smo rekli više puta, ‘period uživanja imuniteta’ je za iranski režim gotov. Ko god finansira teroriste, ko god naoružava teroriste, ko god šalje teroriste, platiće punu cenu“, dodao je izraelski lider.

Izraelski mediji navode da su njegove reči neki protumačili kao nagoveštaj umešanosti Izraela u ova ubistva.

U sredu je u eksploziji u iranskom vojnom kompleksu Parčin ubijen inženjer, a Njujork tajms je u petak objavio da su napad izveli dronovi samoubice kvadrokopteri i da je bio sličan ranijim napadima pripisanim Izraelu.

Napadu dronova prethodilo je ubistvo oficira Revolucionarne garde Irana usred Teherana. Oficira su ispred njegove kuće ubili nepoznati napadači na motoru.

Izrael je zvaničnicima SAD saopštio da stoji iza ubistva pukovnika Hasana Sajada Hodaija, u nastojanju da upozori Teheran da zaustavi operacije jedinice kojom je on rukovodio, rekao je obaveštajni zvaničnik američkom listu.

Izraelski zvaničnici to nisu potvrdili i javno su kritikovali SAD zbog objavljivanja takvog izveštaja.

Benet je danas pomenuo proteste protiv režima u Iranu tokom vikenda, koje je policija nasilno zaustavila, i ocenio da vlada te zemlje „bira tiraniju, teror i laži“. On je dodao da u njoj nema dovoljno hleba i vode, a da ulaže u teror, uključujući podzemnu bazu za dronove.

On je takođe rekao da Iran investira „u laži kao što je sistematsko obmanjivanje IAEA (Međunarodne agencije za atomsku energiju)“ kako bi izbegao nadzor.

Za ubistvo pukovnika Iran je okrivio „elemente povezane sa globalnom arogancijom“, što je termin koji koristi za SAD i saveznike te zemlje,
uključujući Izrael.

Pukovnik je navodno bio umešan u ubistva i otmice izvan Irana, kao i u pokušaje da se napadnu Izraelci.

Kako je naveo Njujork tajms, izraelski zvančnici tvrdili su da je Hodai bio zamenik vođe Jedinice 840 u okviru Revolucionarne garde Irana koja kidnapuje i ubija ljude u inostranstvu.

Izrael, koji nije zvanično komentarisao to ubistvo, navodno je pojačao bezbednost svojih ambasada i konzulata širom sveta, zbog moguće iranske odmazde.

Bonus video: Al Džazirina novinarka ubijena u Izraelu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar