Zoran Panović Foto:Nemanja Jovanović

Epidemija nije smirila tenzije, već su one u Srbiji i Crnoj Gori samo porasle, kaže novinar Zoran Panović gostujući u jutarnjem programu televizije NovaS. Napominje da uprkos lošim odnosima, predstavnici srpke vlasti u predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću vide uzor zbog njegovog trajanja na vlasti.

Paunović kaže da su tenzije i u Srbiji i Crnoj Gori nisu opale, već su porasle ili su se nastavile istim intenzitetom kao i na početku epidemija.

„Crna Gora je složeno pitanje, pre svega jer se tu radi o identitetu. Identitete je mnogo teže menjati i prilagođavati, oni su mnogo više zacementirani nego ideologije i zato je to jako osetljivo“, kaže on i dodaje:

„Pogotovo što su to toliko bliski i povezani narodi da tu praviti velike hirurške rezove vrlo teško ide.“

Ali, kako kaže, u Crnoj Gori ipak neuputno postoje i srpski i crnogorski identite.

„Ima mnogo ljudi u Crnoj Gori koji su ili su glasali za nezavisnost ili nisu ali su je posle prihvatili, ili se izjašvnjavju kao crnogorci ali su išli u srpsku pravoslavnu crkvu i nisu pravili velika pitanja i razlike. I možda je tu neka spona prekinuta“, kaže Paunović.

Po njegovim rečima, kompromis je ovde jedini model, jer ćemo bez toga imati međuetičke sukobe.

„U Crnoj Gori imamo jednu vrstu lične vlasti koja jako dugo traje. Đukanović je povlačio jako rizične poteze, odigrao je vrlo oštar sukob u DPS-u kad je pobedio. Uspeo je da povrati suverenost Crne Gore na referendumu, uspeo je da prizna Kosovo i da uđe u NATO.“

Na pitanje da li je Đukanović ideal srpske vlasti odgovara potvrdno.

„Bilo bi glupo od političara koji ima neku vrstu autoritarnosti da nema jednu vrstu poštovanja prema Milovom trajanju“, kaže Paunović.

Naglašava da uprkos tome što je Đukanović napravio poteze zbog kojih deluje da je Crna Gora na evropskom putu ispred Srbije, od Fridom Hausa je isto okarakterisana kao hibridna demokratija.

Govoreći o zatvaranju granica između Srbija i Crne Gore, napominje da je politizacija pandemije evidentna.

„To kako će proći sezona u Crnoj Gori je opet jedna vrsta političkog pitanja. Tužno je što se izgubila i neka vrsta navike dobrog dela građana Srbije da idu u Crnu Goru, mislim da je Grčka daleko popularnija“, objašnjava on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar