Foto: Yettel Foto:Shutterstock/Adam Radosavljevic; Shutterstock

Vlasnik najvećeg bugarskog mobilnog operatera "Yettel Bulgaria" češke grupe PPF, u pregovorima je sa konglomeratom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata "Emirates Telecommunications Group Compani", poznatijim kao "Etisalat", kao investitorom, saznaje bugarski "Kapital" iz više različitih izvora. Pregovori su započeti pre nekoliko nedelja.

Moguća prodaja obuhvatiće, ne samo telekom poslove u Bugarskoj, već i one u Srbiji i Mađarskoj, tj. reč je o svim operaterima pod brendom „Yettel“, kao i udeo u slovačkom telekomunikacionom poslovanju. Uključeno je i poslovanje CETIN infrastrukture u četiri navedene zemlje, navodi se u tekstu ovog bugarskog portala.

„Kapital“ dodaje da se pregovori ne tiču medijske grupe oko „bTV“-a.

Yettel Foto:BETAPHOTO/EMIL VAS

„PPF Group i Emirates Telecommunications Group (e&) u ranoj su fazi pregovora o formiranju potencijalnog partnerstva za istraživanje različitih mogućnosti za stratešku saradnju u Centralnoj i Istočnoj Evropi (bez Češke) koje su od obostrane koristi za obe poslovne grupe“, potvrdio je „Kapital„-u direktor komunikacija PPF-a Leoš Ružek.

Još uvek nije jasno o kojoj vrsti ulaganja dve strane pregovaraju. Prema izvorima „Kapitala“, reč je o kupovini kontrolne akcije, odnosno najmanje 25 odsto „Yettel“-u i u CETIN-u (takođe deo PPF grupe). PPF će verovatno ostati akcionar, što bi značilo da bi se moglo zadržati i upravljanje operaterom.

Foto: Promo

Preliminarni plan je da se trenutni finansijski i pravni „due diligence“ završi u roku od mesec do dva sa predloženom cenom i predugovorom. Ako se obe strane slože, dogovor će morati da prođe putem lokalnih regulatora (kao što je CPC) ili evropskih regulatora na odobrenje.

Od Bliskog istoka do Evrope

Nakon uspešnog završetka pregovora, „Etisalat“ će izvršiti svoju prvu investiciju u Evropi.

Osnovana 1976. godine kao grupa telefonskih operatera, trenutno ima posao sa više od 162 miliona pretplatnika u 16 ​​zemalja Bliskog istoka, Azije i Afrike i drugi je najveći telekom u regionu posle Saudijskog Telekoma.

Foto:Shutterstock

Većinski akcionar u kompaniji je vlada UAE sa 60 odsto, a preostalih 40 odsto se javno trguje. Sredstva za investicije, takođe, očigledno nisu problem: promet operatera za 2022. dostiže 14,3 milijarde dolara uz dobit od 2,7 milijardi dolara, a tržišna kapitalizacija je blizu 53 milijarde dolara.

Pre izvesnog vremena u intervjuu za časopis „Wired“, izvršni direktor Hatem Dovidar je najavio da „e&“ želi da smanji svoju zavisnost od telekomunikacijskog poslovanja i da se više proširi na „FinTech“, internet stvari, sajber bezbednost i sadržaj. Deo ove strategije bilo je ulaganje od 400 miliona dolara za većinski udeo u aplikaciji „Careem“, koja pruža različite usluge u 100 gradova na Bliskom istoku, Aziji i Africi – od isporuke hrane do plaćanja i zajedničke mobilnosti.

Foto: Shutterstock

Ulaganje van svojih tradicionalnih tržišta i segmenata ima smisla za grupu sa sedištem u Abu Dabiju. Više od polovine prihoda dolazi iz UAE, ali to tržište usporava. Glavni rast dolazi od njegovih međunarodnih operacija, uglavnom u Egiptu i Maroku, i na kraju će Evropa biti povoljna diversifikacija za „Etisalat“. U sve ove međunarodne operacije, grupa je do sada uložila milijarde, na primer, njena početna investicija samo u Maroku je bila 5,7 milijardi dolara u 2013. godini za otkup Vivendijevog udela od 53 odsto.

Pre samo nekoliko meseci, još jedan investitor sa Bliskog istoka ušao je u bugarski telekomunikacioni sektor, doduše u drugačijem obliku. U ugovoru vrednom 1,22 milijarde dolara, Junajted grupa (vlasnik Vivakoma) pristala je da proda 4.800 svojih telekomunikacionih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji saudijskom „TAVAL“-u, koji je infrastrukturna divizija „Saudi Telecom Co“.

Pet godina nakon kupovine

Svojim ulaganjem u Bugarsku 2018. godine, PPF je najavio da nameravaju da ostanu u regionu još dugo. Tada je češka grupa preuzela telekomunikacione delatnosti norveškog giganta Telenora u Bugarskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj. Ukupan iznos transakcije bio je 2,8 milijardi evra, a prema ranije potpisanom ugovoru bugarska jedinica je procenjena na 810 miliona evra. Česi su 2021. godine prodali posao u Crnoj Gori mađarskom „4iG Nirt“-u.

Foto: Promo

PPF je 2019. godine kupio i jednu od dve velike privatne televizijske stanice u Bugarskoj – „bTV“. Dogovor je bio za ukupno pet televizijskih stanica u pet zemalja, zajedno sa Rumunijom, Češkom, Slovačkom i Slovenijom, plativši 2,1 milijardu dolara „Central European Media Enterprises“ (CME). Naravno, medijski biznis, odnosno „bTV“, trenutno nisu uključeni u pregovore.

Današnji „Yettel Bugarska“ zapravo je najmanje „distribuiran“ mobilni operater na ovdašnjem tržištu. Česi su treći vlasnik telekoma posle grčkog „CosmOTE“-a i Telenora. Poređenja radi, Junajted grupa je šesti kupac današnjeg Vivakoma. Već šestu godinu nema promene u vlasništvu „A1 Bugarske“ (A1 Telekom Austrija Grupe, u kojoj akcije drže meksička Amerika Movil ​​i austrijska država).

Foto: Nova S

Prema izvorima „Kapital“-a, „Etisalat“ želi da uđe kao investitor u „Yettel“ i CETIN, iako još nije jasno da li sa većinskim udelom. U prethodnim investicijama van Evrope, kompanija je ili stekla većinski udeo ili je radila sa partnerom. Zanimljivo, sada je zainteresovana i za udeo u CETIN-ovom infrastrukturnom poslovanju, jer je trend poslednjih godina da se mreža odvaja od telekom biznisa u potrazi za investitorima. PPF je to prvo uradio u Češkoj i Slovačkoj, da bi 2020. godine to uradio i u Bugarskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj. Nakon toga su prodali 30 odsto u sada spojenom CETIN-u singapurskom državnom fondu GIC. Takođe još nije jasno da li će CETIN sada imati dva spoljna akcionara ili će GIC izaći iz kompanije.

Oba segmenta donose dobar prihod. Na primer, bugarski mobilni biznis je zabeležio najveći rast prometa od „Yettel“-a prošle godine – 6,8 odsto na 456 miliona evra prošle godine. Prihod CETIN-a ovde je, takođe, porastao – za 11 odsto na 113 miliona evra.

Pročitajte još...

Čini se da će raditi sa partnerom u svemu dobro i za PPF. U prošloj godini grupa je najavila da će svoje napore usmeriti na evropsko tržište. Izvršni direktor Jirži Smajc nedavno je najavio da želi da iskoristi prednosti pada vrednosti imovine u Evropi za buduće poslove.

Porodica Kelner, koja poseduje skoro 99 odsto PPF-a, pozvala je Smajca da vodi posao, koji je prošle godine procenjen na 42 milijarde evra. On je dugogodišnji saradnik osnivača Petra Kelnera, koji je poginuo u padu helikoptera 2021. godine. Poslednjih meseci, PPF je kupio 15 odsto poljskog „InPost“-a, koji upravlja automatizovanim tačkama isporuke na nekoliko tržišta. PPF je, takođe, povećao svoj udeo na 15 odsto u nemačkoj medijskoj grupi „ProSiebenSat.1 Media“.

U Srbiji je PPF ima 100 odsto udela u kompaniji „Yetel“, nekadašnjem „Telenoru“. Kako se navodi na zvaničnom portalu PPF grupe, „2018. godine PPF je pristao da kupi „Yetelove“ operacije u centralnoj i istočnoj Evropi. Nakon što je dobavio potrebne regulatorne dozvole, transakcija se dogodila u julu 2018. Time je PPF postao jedini vlasnik operacija u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

BONUS VIDEO Šta nam donosi sporazum o slobodnoj trgovini sa Emiratima?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar