Foto: PU splitsko-dalmatinska, lordzg / Shutterstock

Jedan od dvojice muškaraca koji su Solinjaninu Ivanu Božiću, osumnjičenom za pokušaj teškog ubistva mladog policajca, pomogli u bekstvu od policije, završio je u istražnom zatvoru, objavljeno je danas na stranicama tužilaštva.

Znao da ga traže zbog pokušaja teškog ubistva policajca, ali…

Kako se navodi, postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni (1991.) u večernjim satima 30. novembra u Solinu, iako je znao da policija traži mušku osobu zbog pokušaja teškog ubistva, organizovao mu prevoz do svoje unajmljene kuće. Primio ga je u kuću i omogućio mu boravak u njoj sve do 1. decembra, a sve kako policija ne bi otkrila i uhapsila tu osobu, prenosi Index.hr.

Drugi uhapšeni muškarac (2000.) se sumnjiči da je 30. novembra u Solinu, znajući policija traži muškarca zbog pokušaja teškog ubistva, primio ga u svoj dom, dao mu na korišćenje mobilni telefon i gorivo za svoj moped, a sve kako policija ne bi otkrila i uhapsila tu osobu, navodi se.

Foto: PU splitsko-dalmatinska

Sud drugog pomagača odbio da zadrži u istražnom zatvoru

„Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu predložilo je da se protiv ubice osumnjičenog odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja dela. Sudija istrage Županijskog suda u Splitu je u odnosu na prvog osumnjičenog (1991.) prihvatio predlog i odredio mu istražni zatvor, dok je u odnosu na drugog osumnjičenog (2000.) odbio predlog za određivanje istražnog zatvora“, piše na stranicama tužilaštva.

Protiv takve odluke sudije istrage Državno tužilaštvo je najavilo žalbu.

Božić bežao Golfom s ugašenim svetlima

Podsetimo, državno tužilaštvo (ŽDO) objavilo je ranije danas na svojim stranicama kako je Ivan Božić (29), koji je u sredu automobilom udario policijskog službenika u središtu Splita, sa mesta događaja Golfom bežao prema Solinu i Klisu sa ugašenim svetlima.

​Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 29-godišnjak 30. novembra 2022., u 00:52 u Splitu, upravljao ličnim vozilom marke Volkswagen Golf splitskih registarskih oznaka iz smera juga prema severu te se nije zaustavio na znak/zapovest policijskog službenika stanice saobraćajne policije Split koji je u tom trenutku obavljao poslove nadzora i kontrole saobraćaja​, navodi se​.

Foto: PU splitsko-dalmatinska

Bežao u smeru Solina i Klisa

​Kako dalje piše, osnovano se sumnja da je osumnjičeni 29-godišnjak, s namerom da ga usmrti, bez smanjivanja brzine, u naletu prednjim delom putničkog vozila udario policijskog služenika i preko vozila ga odbacio na ulicu, pri čemu je policajac zadobio teške i za život opasne povrede. ​Uz to se osnovano sumnja da je nakon toga, bez zaustavljanja i s ugašenim svetlima na vozilu, nastavio vožnju u smeru Solina i Klisa.

Navodno je u vreme hapšenja gledao utakmicu Hrvatske i Belgije

Božić se na ispitivanju u policiji branio ćutanjem. Određen mu je jednomesečni istražni zatvor.

Foto: PU splitsko-dalmatinska

„Mogu vam samo reći da se u policijskoj upravi branio ćutanjem. Sada će biti saslušan na Županijskom državnom tužilaštvu, a nakon toga idemo kod sudije koji vodi istragu. No on će se i tamo braniti ćutanjem“, kratko je za Hinu izjavio Božićev branilac, splitski advokat Vinko Gulišija. „Nije bio u bekstvu. Pojavio se kada je njegov otac našao advokata“, kazao je Gulišija.

PROČITAJTE JOŠ:

Božić je uhapšen u četvrtak popodne, nakon dan i po bekstva, u kući na području Solina. Navodno je u vreme hapšenja sa trojicom muškaraca gledao fudbalsku utakmicu između Hrvatske i Belgije.

Policija privela i partnerku jednog od pomagača begunca

Dvojica od trojice muškaraca koje je splitska policija uhapsila u četvrtak popodne u Solinu, zajedno s Ivanom Božićem, koji je vozilom dan ranije srušio policajca, dobili su kaznene prijave zbog pomoći osumnjičenom nakon počinjenja kaznenog dela.

Splitska policija privela na Opštinski prekršajni sud i partnerku jednog od osumnjičenih da je pomagao u bekstvu Ivanu Božiću.

Protiv nje su podneli optužni predlog za prekršaje iz članaka 13. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kako je javio Dalmatinski portal, ona upala je u sigurnosnu zonu postavljenu oko kuće u Solinu u kojoj se skrivao begunac. Vikala je i vređala policajce koji su je priveli pa je zbog toga prekršajno prijavljena.

BONUS VIDEO: Pucnjava na Horgušu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar