Foto: Andrzej Rostek / Shutterstock

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se izražava podrška ulasku Finske i Švedske u NATO, dva meseca nakon što su ove zemlje podnele zahtev da postanu deo vojne alijanse u vreme ruske invazije na Ukrajinu.

Rezolucija je u ponedeljak prošla glasanje u Predstavničkom domu sa 394 prema 18, dok su samo republikanci bili protiv, a dvoje demokrata i 17 republikanaca nisu glasali, preneo je američki sajt Hil.

Ova rezolucija, koju su predložile obe stranke, izražava podršku, kako se navodi, istorijskoj odluci Finske i Švedske da se kandiduju za člansto u NATO i poziva druge zemlje članice da formalno podrže njihovo pristupanje vojnom savezu.

PROČITAJTE JOŠ:

U dokumentu se osuđuju bilo kakvi pokušaji Rusije da negativno odgovori na odluku Finske i Švedske da se pridruže Alijansi i pozivaju se članice NATO da ispune obećanje o potrošnji na odbranu od dva odsto, koje su zemlje potpisale na samitu u Velsu 2014, prenosi sajt Hil.

Predstavnički dome je usvojio rezoluciju tačno dva meseca nakon što su Finska i Švedska podnele svoje prijave za članstvo u NATO, a Severnoatlantski savez je 29. juna zvanično pozvao dve zemlje da se pridruže alijansi.

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde saopštila je prošle nedelje na Tviteru da je već polovina NATO zemalja ratifikovala protokol o pristupanju Švedske i Finske Severnoatlanskoj alijansi.

BONUS VIDEO: Finska i Švedska pred vratima NATO – Rusija preti odgovorom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar