kapitol
Foto:REUTERS/Loren Elliott

Veći deo poslanika u Predstavničkom domu američkog Kongresa, u kome većinu imaju demokrate, glasao je da administrativni okrug grada Vašingtona postane 51. američka država, uprkos protivljenju republikanaca. Očekuje se da će republikanci pokušati da blokiraju tu inicijativu u Senatu gde se predviđa teška borba s neizvesnim ishodom, jer u Senatu i demokrate i republikanci imaju po 50 predstavnika.

Republikanci se posebno protive ovom predlogu strahujući da bi pretvaranje Vašingtona u saveznu državu trajno osiguralo demokratama dodatna dva predstavnika u Senatu.

Stanovnici Vašingtona većinom podržavaju demokrate pa bi kao savezna država u gornji dom Kongresa donela još dva demokratska senatora, što bi promenilo ravnotežu moći u Senatu u kojem je trenutno 50 demokrata i 50 republikanaca. Demokrate decenijama pokušavaju da daju status savezne države D.C.-ju, a ovaj put su ohrabreni izborom Džoa Bajdena za predsednika i kontrolom nad dva doma Kongresa.

Demokrate tvrde da bi to rešilo nekoliko vekova nepravde za više od 700 hiljada američkih državljana koji plaćaju savezne poreze, bore se i ginu u ratovima, služe u porotama, a ne mogu da glasaju u Senatu ili Predstavničkom domu.

Nova savezna država zvala bi se „Vašington Daglas Komonvelt“, po prvom američkom predsedniku Džordžu Vašingtonu i Frederiku Daglasu, robu koji je u 19. veku postao slavan borac protiv ropstva.

Poslednji teritoriji koji su dobili status države bili su Havaji i Aljaska 1959. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram