Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Novoizabrani predsednik Kolumbije Gustavo Petro, govoreći u Generalnoj skupštini UN u Njujorku, pozvao je na legalizaciju narkotika širom sveta i prekid proizvodnje ugljovodonika. “Šta nanosi više štete ljudima? Kokain ili emisije sagorelih ugljovodonika, uključujući naftu”, pitao je Petro.

Petro je položio zakletvu 8. avgusta, a jedna od tačaka njegovog programa bio je poziv međunarodnoj zajednici da dekriminalizuje narkotike.

“Došlo je vreme da se usvoji nova međunarodna konvencija kojom se priznaje da je rat protiv droge doživio neuspeh. Naravno, mir je moguć, ali zavisi od toga da li će dosadašnja politika prema drogama biti zamenjena odlučnim merama za sprečavanje upotrebe u razvijenim društvima”, naglasio je Petro.

Dodao je da namerava odmah da zabrani eksploataciju novih naftnih polja, vađenje nafte iz škriljaca i postepeno potpuno odustane od proizvodnje i izvoza ugljovodonika.

Pored toga, Kolumbija je jedan od najvećih izvoznika uglja. Ugljovodonici čine polovinu izvoza zemlje, a kolumbijske rezerve ovih sirovina su ogromne. Rast proizvodnje nafte ograničavaju samo politička nestabilnost i pobuna.

Kolumbija, Meksiko, Avganistan i Mjanmar smatraju se vodećim izvoznicima narkotika na svetskom tržištu.

BONUS VIDEO: Šverc droge


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)