Armen Sarkisijan Armen Sarkissian
Armen Sarkisijan Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE

Predsednik Jermenije Armen Sarkisijan saopštio je danas da podnosi ostavku na ovu funkciju, pre svega zbog toga što ne može da utiče na spoljnu i unutrašnu politiku države. Takođe, izjavio je da u sadašnjem društvenopolitičkom uređenju predsednik ne može da utiče na pitanje rata ili mira.

U saopštenju koje je objavio na službenoj stranici, Sarkisijan je poručio da je dugo razmišljao i odlučio da se povuče s pozicije predsednika nakon četiri godine.

„Imamo paradoksalnu situaciju. Predsednik mora da bude garant državnosti, a zapravo nema alat za to. Ustav takođe pretpostavlja supremaciju jedne državne institucije nad drugom, a stvara i prepreke za učešće poznatih stručnjaka iz dijaspore u državnim institucijama“, rekao je Sarkisijan.

Takođe, izjavio je da u sadašnjem društvenopolitičkom uređenju predsednik ne može da utiče na pitanje rata ili mira.

Prema Ustavu Jermenije, ostavku predsednika u narednim danima potvrdiće Narodna skupština, a do tada će ovu funkciju obavljati predsedavajući parlamenta.

Tokom svoje političke karijere, Sarkisijan je od 1996. do 1997. obavljao funkciju premijera Jermenije, a nakon toga je učestvovao i brojnim diplomatskim misijama. Između ostalog, 2013. godine obavljao je dužnost ambasadora u Velikoj Britaniji.

BONUS VIDEO: Porušen grad Palmira u Siriji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar