Foto: Instagram/Turko Daudov, Taisiya Borshigova / TASS / Profimedia, Sergei Bobylev / TASS / Profimedia, EPA-EFE/DAI KUROKAWA, Printscreen/VK/Ramzan Kadyrov, Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno se u Beogradu sastao sa savetnikom čečenskog lidera Ramzana Kadirova - Turkom Daudovim. U sastanku inače ne bi bilo ničeg neobičnog, da u pitanju nije predstavnik zemlje koja je poznata po brutalnoj represiji ljudskih prava, čak i ubistava onih koji smetaju čoveku koji se smatra bogom - Ramzanu Kadirovu. Kako je Vučić sa osmehom pozirao u čečenskom gunju, verovatno nesvestan onoga što se ispod njega krije, vreme je da podsetimo predsednika i javnost na to kako izgleda život u zemlji sa kojom, čini se, gaji sve prisnije odnose.

„Danas u svetu postoji teška politička situacija, kada je Rusija došla u odbranu duhovnih, tradicionalnih i porodičnih vrednosti, pokazala Zapadu odbacivanje vanzemaljske ideologije koju su oni nametnuli, možemo reći da je ceo zapadni svet ustao protiv nje. Ali, uprkos svim poteškoćama i ogromnom pritisku koji vrši Evropa, rukovodstvo i narod Srbije ne samo da se nisu suprotstavili, već su pokazali i svoju podršku Ruskoj Federaciji. S tim u vezi, Ramzan Kadirov me je zamolio da vam lično izrazim poštovanje i prenesem da su vekovni bratski odnosi između Rusije i Srbije još jednom pokazali svoju snagu“, saopštio je Daudov Vučiću na sastanku.

Aleksandar Vučić i Turko Daudov Foto: Instagram/Turko Daudov

Ramzan Kadirov, čovek koji prema rečima Daudova gaji poštovanje prema Srbiji, odavno je poznat kao neko ko je vođa jedne od najbrutalnijih vojnih formacija na svetu.

On je lider Čečenske Republike koja se nalazi unutar granica Ruske Federacije, a defakto je nezavisnost stekla nakon Prvog čečenskog rata 1996. godine.

Kao lojalan vojnik Kremlja, Kadirov je i ranije i podržavao rat protiv Ukrajine i isticao da je vreme za zauzimanje te zemlje.

„Biće brzo, efikasno, druže predsedniče. Samo izdaj naredbu“, poručio je Kadirov ruskom predsedniku pre nekoliko meseci.

Poznat po paravojnoj formaciji i vladavini „čvrstom rukom“ koju praktikuje u Čečeniji, Kadirov se tokom godina profilisao kao osoba koja je spremna da priskoči u pomoć Rusiji kada za tim ima potrebe, a potreba se zbog rata u Ukrajini ukazala.

Ramzan Kadirov Foto:EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK

Kadirov je na čelu Čečenske Republike nasledio svog oca Ahmada. Stariji Kadirov se u Prvom čečenskom ratu koji je trajao od 1994. do 1996. godine borio za nezavisnost Čečenije i protv Rusije. Međutim, kasnije je promenio stranu i pozicionirao se uz Vladimira Putina, koji je i tada bio predsednik Rusije.

Unutar čečenskog kazamata

Član Putinove Jedinstvene Rusije i po svemu sudeći blizak saradnik ruskog predsednika, u Čečenskoj Republici vlada po principu kulta ličnosti.

Prema izveštajima nezavisnih ruskih medija, u Čečeniji postoji koncentracioni logor za pripadnike LGBTQ populacije. Čak je bilo reči o egzekucijama koje se vrše na stadionima, a jedna od glavnih meta Kadirova upravo su pripadnici LGBT populacije.

Jedan od logora navodno je bio smešten u nekadašnjem vojnom sedištu u gradu Argunu, ali je čečenski režim negirao postojanje ovakvih logora.

Ramzan Kadirov Marijupolj
Ramzan Kadirov Foto: REUTERS/Chingis Kondarov

U sklopu „brige o porodici“, Kadirov je ocenio da su razvodi uzrok mnogih državnih problema, pa je pokrenuo program pomirenja.

„Moramo probuditi ljude, moramo im objasniti. Moramo vratiti žene koje su napustile svoje muževe te ih ponovo spojiti. To je prioritet“, objasnio je Kadirov, koji smatra da su deca koja odrastaju u razvedenim porodicama sklonija terorizmu.

Sam Kadirov je mnogo puta uhvaćen u prisustvu prostitutki, ali i dalje tvrdi da je porodica najbitnija stvar na svetu, dok su njegove navodne prevare „čista nameštaljka“.

Čečenska represija

Pod gvozdenom pesnicom Kadirova često su se nalazili njegovi neistomišljenici, borci za ljudska prava i novinari koji su pokušavali da izveštavaju iz Čečenije. Mnogi su misteriozno nestajali, dok drugi više ne govore o njegovom režimu.

Tokom njegove vladavine zatvoreni su svi kampovi sa izbeglicama jer ih je označio špijunima drugih država koji žele da saznaju tajne Čečenske Republike, ali i njegovog odnosa sa Vladimirom Putinom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Deca u ratu

Sve i da logori za pripadnike LGBT populacije, volšebni nestanci njegovih protivnika i kršenje ljudskih prava nisu dovoljni, Kadirov ispoljava u najmanju ruku zabrinjavajuće crte i kada je reč o pripadnicima njegove porodice.

Tako je Kadirov u oktobru ove godine navodno poslao svoje sinove na front u Ukrajini, sa jedinstvenim zadatkom – da mu dovedu zarobljenike.

Internet su preplavile fotografije maloletnih sinova lidera Čečenije, koji su u uniformama i puškama pozirali za svog oca.

Kadirov je u objavi na Telegramu tada poručio kako je vreme da sinovi iskuse „pravu borbu“, a oni su izgleda sve ozbiljno shvatili i ocu doneli rezultate svog učestvovanja u ratu.

Kadirova je poseban „poklon“ njegovih sinova „raznežio i ispunio ponosom“, dok su ljudi na društvenim mrežama sa gađenjem posmatrali šta se događa i sve prozivaju modernim ropstvom.

BONUS VIDEO Kadirov plače zbog govora Putina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare