Danijela Đurović Crna Gora Skupština
Danijela Đurović Foto: Printscreen/Youtube Skupština Crne Gore

Predstavnci političkih stranaka u Crnoj Gori dogovorili su večeras da se izaberu tri kandidata za sudije Ustavnog suda, čime bi rad tog suda mogao biti odblokiran uoči predsedničkih izbora zakazanih za 19. mart.

Ustavni sud od polovine septembra ima tri od ukupno sedam sudija i ne može da odlučuje o žalbama građana niti da se izjasni o nekim spornim rješenjima kao što su izmenene Zakona o predsedniku. U toku je šesti krug izbora sudija, pošto je propalo prethodnih pet pokušaja zbog nemogućnosti postizanja dogovora vladajuće većine i opozicije.

Evropska unija je najavila mogućnost prekida pristupnih pregovora sa Crnom Gorom ukoliko se ne izaberu nedostajuće sudije.

Zbog nefunkcionalnosti ustavnog suda Podgorica i još dve opštine ne mogu da dobiju ni novu vlast jer su podnete žalbe.

Predsednica Skupštine Danijela Đurović kazala je novinarima da će do sednice Ustavnog odbora biti uložen maksimalan napor da se postigne saglasnost i potrebna većina za izbor i četvrtog kandidata.

Mediji su objavili dogovor za izbor zamenice ombudsmana Snežane Armenko, sudije kotorskog osnovnog suda Momirke Tešić i bivše Zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Dragane Đuranović.

Očekuje se dogovor i oko četvrtog kandidata iz manjinskih naroda.

***

BONUS VIDEO: Aleksandar Damjanović: Milo Đukanović je prošlost, Crna Gora će dobiti novog predsednika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar