Foto: Shutterstock

Pravobranilaštvo Republike Srpske saopštilo je da između Republike Srpske i Federacije BiH ne postoji granica.

U izveštaju o radu Pravobranilaštva RS za 2022. godinu jedno poglavlje je posvećeno postupcima izlaganja na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanju prava na nepokretnostima.

Kao jedan od ključnih problema Pravobranilaštvo Republike Srpske navodi taj što ne postoji granična linija između entiteta RS i Federacije BiH, preneo je banjalučki portal Srpska.info.

„Nepostojanje granične linije između entiteta je složeno i kompleksno pitanje koje stvara probleme u radu“, piše u Izveštaju, koji će se naći pred poslanicima na idućoj redovnoj sednici Narodne skupštine RS.

PROČITAJTE JOŠ:

Dalje se naglašava da je Aneksom II na Dejtonski mirovni Sporazum zaključen Sporazum o graničnoj liniji između entiteta, a da je Dejtonskim sporazumom definisano da će granična linija između entiteta biti onakva kako je određeno na mapi dodatka.

„Međuentitetska linija nije uspostavljena na terenu i sva nastojanja ovlaštenih institucija Republike Srpske u tom pravcu su ostala bezuspešna“, piše u dokumentu.

Dodali su da zbog nedostatka međuentitetske linije, u postupcima izlaganja poverenje se poklanja izjavi člana komisije za izlaganje geodetske struke, što dovodi do pokretanja znatnog broja sudskih postupaka.

Vlast u RS je u septembru pokrenula skupove pod nazivom „Granica postoji“, a aktivisti vladajuće koalicije u RS okupljaju se na više tačaka na linijama razgraničenja dva entiteta u BiH.