Mladi, zaposleni, posao
Foto: Shutterstock

Od utoraka, hiljade federalnih državnih službenika u Belgiji više ne moraju da odgovaraju na pozive ili mejlove svojih šefova van radnog vremena, prenosi NPR.

PROČITAJTE JOŠ:

To je zahvaljujući novom zakonu, koji za oko 65.000 državnih radnika „daje pravo na prekid veze“ i u tom procesu dodaje Belgiju na rastuću listu evropskih zemalja koje preduzimaju korake ka većoj ravnoteži između posla i privatnog života.

Petra de Sater, belgijska ministarka za javnu upravu, navela je u pismu da će pravo na isključenje biti kodifikovano u zakonu kao sredstvo za borbu protiv „preteranog radnog stresa i sagorevanja“ među saveznim državnim službenicima, navodi „Brisel tajms“.

Prema novom pravilu, savezni državni službenici ne mogu da budu kontaktirani van uobičajenog radnog vremena osim ako ne postoje „izuzetne i nepredviđene okolnosti koje zahtevaju akciju koja ne može da čeka do sledećeg radnog perioda“, prenosi NPR.

Sindikati i menadžeri mogu da naprave jasne sporazume da definišu okolnosti, dodaje Tajms, ali De Sater je naglasio da se porodica, odmori i praznici radnika moraju poštovati.

Pravilo takođe predviđa da radnici „ne bi trebalo da budu u nepovoljnom položaju ako se ne javljaju na telefon ili čitaju poruke u vezi sa poslom van normalnog radnog vremena“.

Cilj mu je da se pozabavi sve nejasnijom linijom između posla i privatnog života, posebno sa toliko ljudi koji rade od kuće tokom pandemije, a moguće i u budućnosti.

U nedavnom istraživanju o radu na daljinu koje je sproveo BDO Belgija, 84 odsto ispitanika – od kojih je 40 odsto na rukovodećim položajima – reklo je da želi da radi od kuće dva ili više dana u nedelji nakon pandemije, navodeći nedostatak putovanja na posao i povećanje produktivnosti. Ali De Sater je među onima koji vide i lošiju stranu toga.

„Kompjuter ostaje uključen, vi nastavljate da čitate mejlove koje dobijate na svom pametnom telefonu“, rekla je De Sater.

„Da bismo bolje zaštitili ljude od ovoga, sada im dajemo zakonsko pravo da prekinu vezu“.

Ona je rekla da ta mera nastoji da zaštiti osnovna prava radnika, ali da ne bi trebalo da bude prepreka za fleksibilan rad ako je to što oni žele, prenosi BBC.

Hoće li se slična pravila na kraju proširiti i na radnike van vlade?

Lorens Terlink, protparol belgijskog saveznog ministra rada, rekla je za Tajms da je sličan aranžman u pripremi za privatni sektor i da će više informacija biti dostupno tokom ovog meseca.

Belgijska savezna vlada razmatra predlog za prelazak na četvorodnevnu radnu nedelju od 38 do 40 sati za zaposlene sa punim radnim vremenom, premićuje Gardijan. To bi značilo kraće radne nedelje i duže radno vreme.

Druge evropske zemlje preuzele su korake ka smanjenju sagorevanja i uspostavljanju ravnoteže između posla i privatnog života u poslednjih nekoliko godina, dodaje se.

BONUS VIDEO: Četvorodnevna radna nedelja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar