Foto: N1

Redovni profesor biohemije i molekularne biologije sa zagrebačkog PMF-a Gordan Lauc, oglasio se na Fejsbuku gde je podelio analizu prenosa Covida-19 u Singapuru, koju je napravio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Lauc je iz dokumenta izvukao nekoliko neočekivanih primera koji pokazuju koliko je Covid-19 zapravo zarazan jer se, kako objašnjava ovaj molekularni biolog, razmnožava u grlu i nosu i pre pojave bilo kakvih simptoma, prenosi Jutarnji list.

„Pacijent A5 je zaražen tako što je sedeo na istom mestu u crkvi, na kojem su prethodno sedili pacijenti A1 i A2 koji u to vreme još nisu imali nikakve simptome. Pacijenti F2 i F3 su se zarazili tako što su sedeli red iza pacijenta F1 u crkvi. Takođe spominje primer kada je osoba bez ikakvih simptoma na probi hora zarazila 40-60 ljudi“, napisao je Lauc i savetovao:

„Nosite maske i kada nemate simptome (bilo kakve maske, maramu, šal oko nosa i usta i sl. – maska ne štiti vas, već s njom štitite ljude oko sebe jer možda širite virus a da to i ne znate) i perite ruke. Sapun i voda su u redu, nema potreba za silnim alkoholom ili agresivnim sredstvima koja će vam oštetiti kožu“ napisao je Lauc.