Foto: Služba zaštite i spašavanja Kolašin

Veći pet dana 12 kolašinskih vatrogasaca bori se sa više velikih požara koji haraju u više sela na teritoriji te opštine. Gore hektari šume, kuće, a vatrogasci i meštani pokušavaju nadljudskim naporima da stave vatru pod kontrolu. Kako bi se sprečile dalje posledice nužno je gašenje vatrene stihije iz vazduha ali te opcije za sada nema, jer je nijedan vazduhoplov za gašenje požara iz vazduha nije operativan, odnosno nije osigurani.

Požari u kolašinskim selima, potpomognuti vetrom bukte. Gore šume, a do sada je izgorelo i šest kuća.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Željko Darmanović kaže da je situacija ozbiljna, da se požar širi velikom brzinom.

“Stanje je alarmantno. Požar se širi, dosta kuća smo spasili i spašavamo. Trudimo se koliko možemo. Nas 12 je tu. Imamo dva vozila, a jedna ekipa mora da čuva grad. Mi smo od Kolašina udaljeni 50 kilometara. Moram i tamo imati ekipu. Ne daj bože tamo nešto da se desi. Danas je delovala avijacija Vojske Crne Gore. Od Direktorata smo dobili još jedan deo naprtnjača, koje smo podelili meštanima koji su raspoloženi da brane kuće. Jedina šansa nam je kiša, ali mislim da je nema na vidiku”, kazao je Darmanović.

Vatrogasci i meštani se poslednjim atomima snage bore da sačuvaju šta se sačuvati može. U pomoć su im danas pristigle i ekipe iz Podgorice.

Na zahtev Direktorata za zaštitu i spašavanje anagažovana su dva helikoptera Vojske Crne Gore na ugroženom području.

Oni su potvrdili da im avioni za gašenje požara nisu operativni. Naime, nije izvršeno produženje osiguranja vazduhoplovima, tj. tenderska procedura za osiguranje je u toku, a pokrenuta je od strane Uprave za katastar i državnu imovinu. Tek po završetku tenderske procedure, odnosno dobijanja osiguranja za vazduhoplove, Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a će moći da angažuju vazduhoplove.

BONUS VIDEO: Veliki požar u zgradi u Nemačkoj, više od 100 ljudi evakuisano

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar